Matematică, întrebare adresată de Dumbo15, 8 ani în urmă

Ma poate ajuta și pe mine cineva sa înțeleg de ce se schimba semnul între doi numărătorii atunci când avem minus in fata unei fracții. (O explicație de logica matematica nu doar ca asa se face, din ce motiv anume?) ​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de carmentofan
0

Răspuns:

Explicație pas cu pas:

ai scris gresit

x/2 - (x - 3)/4

daca vrei sa schimbi semnul ca sa ai + in fata fractiei

obtii x/2 + (3 - x)/4  (schimbi semnul la ambii termeni ai numaratorului

Răspuns de CosmyCrina
1

Deoarece atunci cand am vrea,de exemplu,in cazul dat de tine, sa dam un numitor comun, am da pe 4. Am amplifica prima fractie cu 2 si am avea  2x\4 - x-3\4.  In momentul in care vom vrea sa calculam, trebuie sa tinem cont de semnul de minus, Pentru ca e in fata fractiei, vom inmulti doar semnul cu numerele din urmatoarea fractie, Si ne da  (2x-x+3):4. Bine, in cazul in care amplificam.

Daca nu amplificam prima data, ci dorim sa efectuam schimbarea semnelor, atunci va fi tot asa. Inmultim semnul din fata fractiei cu fiecare numar din fractie (doar numitorii, bineinteles). Si atunci ne da  -x+3.

Sau, de exemplu, cand avem si inecuatii cu fractii, si vrem sa dam numitor comun, il dam. Apoi stii ca se trage o bara la finalul inecuatiei si de inmulteste fix cu acesta, pentru a scapa de calculul cu fractii (cel putin, eu asa le rezolv). Si acolo se schimba semnele,din cauza inmultirii.

Pai...sper ca am explicat pe intelesul tau. Daca nu, atunci scuza-ma pe mine ca nu ma exprim bine. Daca nu ai inteles, intreaba-ma orice, iti raspund cu drag.

Alte întrebări interesante