Limba română, întrebare adresată de Mihaly, 9 ani în urmă

Ma puteti ajuta cu o compunere de 10-15 randuri despre poluare.. ?? Va rog!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de nikvartic1
37
Poluarea mediului a devenit una din cele mai dezbatute probleme ale contemporaneitatii si una de prim ordin pentru conducerea societatii, de aceea ne aflam in fata unui subiect atat de vast si de complex.

Omul si mediul sunt entitati inseparabile, existenta omului fiind dependenta de mediu, iar factorii de mediu (aerul, apa, solul) se pot modifica, in urma folosirii lor de catre om.Astfel apare poluarea, aspect implicit al vietii, in desfasurarea careia unele produse, rezultate din procesele fiziologice si din activitatea omului si a animalelor, devin reziduuri care pot sa incomodeze bunul trai in functie de natura si cantitatea lor. Se poate spune ca poluarea a insotit omul inca de la aparitia lui pe Terra.

In trecut, cand densitatea redusa a populatiei precum si utilizarea, aproape in exclusivitate, a produselor naturale, nu diferentiau mult viata omului de modul de existenta simplu si nu se produceau atat de multe reziduuri. Odata cu marile progrese stiintifice, cantitatea si natura lor s-a schimbat fundamental.

In ultimele decenii, procesul de degradare a factorilor de mediu de pe intinsul planetei noastre a avut o evolutie din ce in ce mai ingrijoratoare, cantitatea de poluanti atingand cifre ce depasesc orice imaginatie. Inlaturarea poluarii este o problema de corectare a erorilor care o provoaca. Decizia de combatere trebuie sa existe chiar din momentul in care raul este denuntat ca atare, iar mijloacele tehnico-stiintifice actuale pot rezolva, problemele de poluare.

Notiuni generale despre mediul inconjurator
Notiunea de mediu inconjurator nu trebuie confundata cu aceea de natura, care ii este anterioara si are un continut diferit.Conceptul de mediu inconjurator are caracter de sistem; este vorba de un sistem complex, dar unitar, format dintr-un numar foarte mare de elemente si de legaturi, avand o anumita capacitate de autoreglare si in care factorul cel mai activ il reprezinta comunitatile omenesti.

In ultimul timp, un termen asociat celui de mediu inconjurator este poluarea, care se manifesta ca o agresiune continua impotriva integritatii acestuia. Poluarea reprezinta, de fapt, pretul pe care oamenii il platesc pentru beneficiile aduse de tehnica moderna. Ceea ce se cheama in prezent poluare, este sfarsitul unui proces care a inceput odata cu formarea comunitatilor omenesti si care, la un moment dat, a inceput sa degradeze mediul.

Continutul mediului inconjurator reprezinta o imbinare de elemente naturale intrepatrunse si dinamic corelate intre ele. Aceste elemente pot fi grupate in trei categorii:

componente primare - fundalul fizic, neinsufletit;
componente derivate - dezvoltate pe seama celor primare, reprezentand mediul biotic;
componente antropice - introduse de om prin activitati constiente.

Surse de poluare
Poluarea mediului inconjurator, care si-a intins amenintarea asupra intregii planete, a ajuns in punctul in care ataca dezlantuit omul si spatiul sau de existenta. Trecand peste limitele capacitatii proprii de aparare a naturii, de regenerare si de echilibrare, toti agentii poluanti noi se raspandesc rapid in aer, in apa sau in sol, generand, dezvoltand si propagand unul dintre cele mai grave pericole pe care le-a intampinat civilizatia moderna.

1.Surse latente de poluare
In prezent exista numeroase surse naturale de poluare cum ar fi: vulcanii, furtunile de praf, ozonul, vanturile, apele subterane, iar in viitor, pe masura ce omul isi va extinde habitatul, este posibil sa apara si alte surse, nu numai pe Pamant ci si in spatiul cosmic.

Ozonul este o substanta periculoasa pentru om, chiar in concentratii mici. In troposfera concentratia lui este foarte redusa astfel el nu e periculos pentru om sau animale. In stratosfera prezenta ozonului este extrem de periculoasa datorita reactiei dintre oxigen si radiatiile ultraviolete solare.

In anul 1985, in timpul primaverii australe, s-a pus in evidenta o scadere dramatica a grosimii stratului de ozon de deasupra Antarcticii, ceea ce a condus la formarea unor "gauri" care s-au extins ca arie de la 40% la 50% intre 1985 si 1987. Acest lucru a avut loc datorita conditiilor meteorologice specifice: iarna, stratosfera de deasupra acestei regiuni este practic izolata, datorita unor vanturi puternice; aparitia unor particule de gheata care favorieaza reactiile ce conduc la disparitia ozonului.

Aerul este purtatorul multor agenti poluanti pe care ii imprastie cu repeciziune pe intreaga suprafata a Pamantului. Astfel, praful impiedica vederea, ingreuneaza respiratia si constituie dusmanul numarul unu al curateniei domestice. Multe vestigii au fost distruse de avalansele de praf aduse de vant. Studiile arata ca, in fiecare an, atmosfera poarta peste 30 milioane de tone de praf.


nikvartic1: au scuze nu mam uitat ca trebue de 15 rinduri
nikvartic1: alege cit ai nevoie din informatie si se va primi una destul de normala
Mihaly: I fac rezumat... Oricum mersi mult..
nikvartic1: cuplacere
Alte întrebări interesante