Limba română, întrebare adresată de Adda15, 9 ani în urmă

Ma puteti ajuta cu planul de idei al operei Ion de Liviu Rebreanu? Multumesc!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de bunny2202
67
Romanul debuteaza cu descrierea drumului ce intra in satul Pripas (descrierea este personificata cu ajutorul verbelor, fiind metafora vietii acelui sat se pune accent pe destinul implacabil). La intrare in sat este si o cruce cu un Hristos ruginit.
 Intr-o zi de duminica,in ograda vaduvei lui Maxim Oprea,tot satul s-a adunat la hora,unde doar tinerii dansau (hora era un prilej de a intretine realtii,de a intemeia familii). Pe margine stateau babele care barfeau.intelectualii satului si taranii saraci care doreau sa intre in disctutiile celor avuti,dar statutul social nu le permitea asa ceva. (este o imagine dinamica,lautari,dansul popular somesana,portul popular,veselie,bucurie).
  Lui Ion ii place de Florica,insa,dorind sa isi depaseasca statutul de “taran sarac” acesta o ia la dans pe Ana cea urata; insa Vasile Baciu,tatal Anei il cearta pe Ion ca ii dezonoreaza familia facand acest gest (din acest moment,Ion isi doreste cu ardoare sa-l faca de rasp e Vasile Baciu sis a-I ia averea).
La carciuma din sat,dupa hora, George si Ion se bat pentru Ana,Ion triumfand lovindu-l pe George cu un par.
 Ion,viclean,o necinsteste pe Ana, obligandu-l pe Vasile Baciu sa-I dea mana fetei impreuna cu o parte din pamant (astfel Ion dobandeste o situatie sociala destul de inalta in sat,care ii satisface egoul si orgoliul).Ana ii face un copil lui Ion, Petru, dar nu se simte sensibilizat de acest fapt.
In celalalt plan, profesorul Herdelea care si-a zidit locuinta pe pamantul ce apartine bisericii; insa in timp  relatiile profesorului se degradeaza  cu preotul belciug si se teme sa nu-si piarda casa.
 Trist este faptul ca mentalitatea acelei vremi (inceputul sec. XX) se baza pe faptul ca o familie nu se intemeieaza pe sentimente,ci pe interese economice. In final, Ana, batuta atat de tata cat si de sot, dezorientata, nemai gasind ajutor nicaieri sau sprijin,se spanzura.
 Florica, desi il iubea pe Ion, se casatoreste cu George. Cu toate acestea, Ion este inca indragostit de Florica si ii face vizite destul de dese,imprietenindu-se cu George,avand un motiv sa vina la ei doi. In final, Ion este rapus de George, prins de acesta ca se iubea cu nevasta lui.
Romanul se incheie cu descrierea drumului din satul Pripas, viata decurgand firesc. (apare tehnica circularitatii)

bunny2202: Cu placereee :*
Alte întrebări interesante