Limba română, întrebare adresată de rmagheran904, 8 ani în urmă

Ma puteti Ajuta sa fac un rezumat din Harap -Alb Va Rog E URGENT!!!!!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de SapunDeMarca
1

Verde Împărat este pe moarte, și nu are moștenitori băieți. Așa deci, îi scrie fratelui său, care este un crai și are 3 fii.

Fiul cel mare pleacă primul. Ca să-l pună la încercare, tatăl său se îmbracă în urs. Flăcăul se sperie și se întoarce acasă, spre badjocura tatălui său.

Fratelui mijlociu i se întâmplă la fel.

Mezinul însă, este sfătuit de o bătrână cerșetoare ecum să procedeze ca să nu pățească la fel.

Îi cere tatălui său calul, armele și hainele din tinerețe. Craiul rămâne uimit, dar acceptă.

Calul demostrează a fi unul fermecat, ne fiindu-i frică de urs, așa că craiul îi dă fiului său blana de urs, și un sfat,, acela să se ferească de oamenii spâni sau roșii.

El călătorește mult timp, până când ajunge într-un codru, unde un om spân, după ce a fost refuzat prima dată pentru a-i fi slugă, decide să ia două alte înfățișări diferite până când la ultima propunere, acceptă,, fiind pierdut.

Ei străbat o parte din drum până când spânul îl convinge pe fiu să se bage într-o fântână ca să se răcorească.

Când acesta a coborât, spânul l-a închis, spunându-i că dacă vrea să iasă, trebuie să schimbe rolurile.

Așa deci, acum spânul este fiul, iar fiul este spânul. Au schimbat hainele și identitatea între ei și au continuat la drum.

Fiul craiului, este botezat Harap Alb.

În țara lui Verde Împărat, spânul este tratat cu un respect demn de moștenitor al tronului, iar Harap Alb este trimis la grajduri.

Spânul, ca să-l impresioneze pe împărat, decide să-l trimită pe Harap Alb în grădina ursului după o salată rară, apoi o piatră nestemată din fruntea cerbului, activități foarte periculoase.

Cu ajutorul bătrânei cerșetoare, care s-a dovedit a fi Sfânta Duminică, el reușește să împlinească aceste sarcini date de spân.

Însă, a treia oară este trimis să o aducă pe fata împăratului roș, care este cunoscută ca o mare vrăjitoare.

Drumul spre împărăția lui, este lung. Harap Alb pe drum face fapte bune, așa primind de la niște furnici și un roi de albine, câte o aripă fermecată.

El are ocazia să se împrietenească cu 5 creaturi ciudate, care decid să îl ajute: Gerilă, Flămânzilă, Setilă, Ochilă și Păsări Lăți Lungilă.

Cu ajutorul prietenilor săi și cu aripile, el reușește să treacă toate încercările puse de împărat, așa reușind să o câștige pe fată pentru spân.

Pe drum însă, cei doi, fata și Harap Alb, se îndrăgostesc. Când ajung la Verde Împărat, fata spune tot adevărul.

Spânul, furios că a fost trădat, îi taie rapid lui Harap Alb capul. Dar calul acestuia îl azvârle pe sfân din înaltul cerului, așa omorându-l.

Fata Împăratului Roș îl aduce la viață pe Harap Alb cu apă vie și apă moartă, aceștia căsătorindu-se și primind împărăția.

Alte întrebări interesante