Istorie, întrebare adresată de 5g6, 8 ani în urmă

Mă puteți ajuta să învăț să cânt la o orga PRS-220
că nu ii înțeleg notele

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Vlad12321
0

Răspuns:

Notele la orga , precum si la pian sunt ordonate in mod crescator , de la stanga la dreapta.

Hai sa ignoram putin clapele negre ok? prima nota este do. dupa urmeaza re , apoi mi , fa , sol , la , si , și do din nou.

incepand cu noul do incepe o alta gama . se poate spune ca am urcat o octava de la primul do; Notatiile pe internet sunt C1 de exemplu fiind Do cel mai de jos , din stanga , si urca C2 , C3 etc. Toate notele dintre C1 si C2 au tot indicele 1.

adica prima gama de la stanga la dreapta este DO1 Re1 Mi1 Fa1 Sol1 La1 Si1 Do2

sau C1 D1 E1 F1 G1 A1 B1 C2 ( inseamna acelasi lucru doar notatia difera)

Intre majoritatea notelor exista un ton. Insa intre unele din note exista doar un semiton , ceea ce inseamna jumatate de. ton ( mi-fa , si-do) intre aceste clape o sa observi ca nu ai clapa neagra. Clapa neagra reprezinta un semiton.

pe portativ , ca sa cresti o nota cu un semiton o notezi cu # (diez) in fata , si se citeste , de exemplu , do diez.

ca sa o scazi cu un semiton pui bemol in fata ( nu gasesc semnul pe tastatura scuze cauta pe internet "bemol" si gasesti) de exemplu re bemol.

Do diez si re bemol sunt pe aceeasi clapa , prima clapa neagra. Pentru ca daca ridici pe do cu un semiton ajungi la do # , dar daca scazi pe re cu un semiton ajungi la re bemol. Gandeste-te la semitonuri de parca ar fi trepte sau scari. Urci de la do la do diez sau cobori de la re la re bemol dar treapta tot aia e. sau poti sa sari peste doua trepte(semitonuri) si sa ajungi direct la re.

exceptie fac la gama Do major treapta 3-4 adica mi fa si 7-8 adica si do. ele au doar un semiton intre ele , adica nu exista clapa neagra si n-o sa gasesti nicaieri "do bemol" sau " si diez" pentru ca daca cresti si cu un semiton ajungi direct la do si vice versa. Se aplica si la mi si fa

Alte întrebări interesante