Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

Ma puteti ajuta va rog frumos... Ca nu prea am inteles!!
Dau coroana celui mai bun raspuns!!! + 70 puncte!

Anexe:

Znorold: eu zic sa fii mai atent la functia sintactica a lui "a rade" si respectiv "a plange",nu sunt complemente directe.Daca nu esti sigur de raspunsul tau,nu ii incurca pe ceilalti,ci ajuta-i...

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Znorold
0
Salut!
Ca sa intelegi mai bine ,verbele la modul infinitiv sunt cele care au forma din dictionar,adesea insotite de particula "a"(a merge,a scrie ,a citi).Exceptia intervine in cazul verbului a putea,unde particula "a" dispare (Eu pot citi multe volume)
iIn exercitiul tau,verbele la infinitiv sunt "a rade" si respectiv "a plange"care indeplinesc functia sintactica de subiect .Am sa te lamuresc de ce. Prima propozitie este "Pe de o parte-ti vine a rade".Prin ea intelegi ca" tie iti vine a rade ".Deoarece "ti" ,"tie" sunt forme pronominale neaccentuate,ele nu indeplinesc niciodata functia de subiect,avand forma pentru cazul dativ (cui ii vine a rade ? tie ) .Tu trebuie sa intelegi ca A rade iti vine ,adica ce iti vine ? a rade ,astfel ca toata propozitia ,inclusiv verbul vine i se atribuie subiectului a rade.Asemenea si la urmatoarea propotitie !Daca ai nelamuriri,iti mai pot raspunde!("raspunde"-verb la infinitiv ,glumesc )Sper ca ai inteles !Succes !
Alte întrebări interesante
Matematică, 9 ani în urmă