Limba română, întrebare adresată de Umberto2711, 8 ani în urmă

ma puteti ajuta?? va rogggg frumoss

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de rodicajurescu
1
       Nuvela "Doua loturi" de I.L.Caragiale ilustreaza drama omului obisnuit, al carui destin e situat la granita dintre comic si tragic prin jocul norocului si al ghinionului.
        Lefter Popescu, pe numele lui adevarat Elefteriu Popescu, este personajul principal al acestei nuvele.  Prin numele banal si oarecare, Popescu, eroul simbolizeaza, indirect, un om obisnuit, predestinat a duce o viata modesta. Prenumele, Lefter, este sugestiv pentru soarta personajului. Prin comicul de nume, gasim deci un om obisnuit, aflat intr-o situatie neobisnuita.
           El e prezentat prin mijloacele caracterizarii indirecte si ale introspectiei psihologice. E agitat si obosit psihic, sleit de puteri, dar se revigoreaza cand isi aminteste unde pusese lozul castigator.
           Apoi trece de la speranta la deznadejde si din nou la extaz cand se considera cel mai norocos om de pe pamant, atotputernic si nemuritor - caracterizare directa.
          Pendularea intre fericire si disperare, intre speranta si surpriza biletelor inversate, duce, inevitabil, la prabusirea psihologica a personajului de pe strada Pacientii nr.13- si din nou comicul de nume isi spune cuvantul...
Alte întrebări interesante