Mă puteţi ajuta? Vă rooooog
Răspunsuri la întrebare
Salut !
❁❁❁❁❁
„ Cântecul iubirii ” este o operă reprezentativă din lirica lui Liviu Rebreanu. Titlul poeziei se află în concordanță cu conținutul acesteia, orientând lectura și anticipând ideea poetică.
În opinia mea, opera literară scrisă de Liviu Rebreanu, aparține genului liric în care titlul este analitic, sintagma exprimând, la nivel metaforic, frumusețea poveștii de iubire trăite în floarea tinereții și evocate de către personajul principal Moș Costin. Cele două substantive comune articulate fac referire la elementele unei iubiri frumoase, aflate în comuniune cu individul comtemplator.
În primul rând, simbolul paratextual se află în concordanță cu tema textului, iubirea - cale de cunoaștere, și sintetizează mesajul acestuia referitor la universul întruchipat de ipostaza îndrăgostiților. Monologul adresat al eului liric, prezent în text prin mărcile lexico-gramaticale specifice: formele verbale la persoana a III-a, singular - „ tremură ”, „ se uită ”, „ ar citi ”, „ începe ”, formele pronominale verbale la persoana a III-a, singular: „ se ”.
În al doilea rând, relația dintre titlu și textul poetic se realizează și la nivelul expresiv. Metafora din titlu este completată prin numeroase figuri de stil și imagini artistice: metaforă - „ barbă bătută de brumă ”, epitet - „ glas lin ”, comparație - „ o guriță cât o cireașă ” și „ doi ochi albaștrii cum e cerul ”, „ frumoasă ca floarea spinului la începutul primăverii „ - comparație și imaginea vizuală - „ cocioabă dărăpânată ”.
În concluzie, titlul operei literare este o metaforă care se referă la sursa frumuseții tinerești aflându-se în strânsă legătură cu mesajul acesteia, prin care eul își transmite în mod direct sentimentele de iubire.
Ne amintim că:
✿ Titlul unei opere literare reprezintă cuvântul sau grupul de cuvinte care sintetizeză mesajul textual.
✿ Titlul unui text poate fi:
- analitic ( alcătuit din mai multe cuvinte );
- sintetic ( alcătuit dintr-un singur cuvânt );
- denotativ ( sens concret );
- conotativ ( sugerează anumite interpretări legate de text );