Biologie, întrebare adresată de ciobanualezandra12, 8 ani în urmă

maduva spinari eseu de 10 randuri imaginanduti ca treci prin ea si vezi de ce dai vaaaa rogggg repedeeee dauuu coroanaaaaa​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de lsjsksk
0

Răspuns:

Măduva spinării face parte din sistemul nervos central, alături de encefal. Măduva spinării se află în interiorul canalului vertebral și este formată din mai multe segmente suprapuse. Fiecare segment inervează un teritoriu cutanat (dermatomer), muscular (miomer) și visceral. Din punct de vedere topografic, măduva spinări este alcătuită dintr-o succesiune de 31 de segmente numite neuromere.

Măduva spinării este descrisă ca un tub turtit antero-posterior, cu o lungime de 43-45 cm, în funcție de sexul persoanei. Măduva spinării ocupă o parte din canalul rahidian; acesta are o formă triunghiulară în regiunea cervicală și se îngustează spre partea inferioară, începând de la vertebra C3. Diametrul atlasului (C1) este de 17-30 mm, iar al axisului (C2) este de 14-22 mm. După cum am precizat, canalul rahidian este mai îngust spre partea inferioară, punctul cel mai îngust fiind la nivelul vertebrei C6, zonă care este cea mai predispusă la traumatisme. Măduva se modelează după curburile fiziologice ale coloanei vertebrale și chiar după cele patologice.

Anexe:
Alte întrebări interesante