Limba română, întrebare adresată de Al3x998, 9 ani în urmă

Maine am teza si vreau si eu un model de argumentare doina

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de MasterBrainly
3
Folcorul a fost dintotdeaua o sursa de inspiratie inepuizabila pentru literatura, oferind modele simple de gandire si simtire a oamenilor din popor.
Doina este o specia a liricii populare, in care autorul anonim isi transmite in mod direct sentimentele de dor,de jale,de instrainare,etc.
Consider ca, opera X face parte dintr-o doina populara, avand toate trasaturile speciei.
In primul rand, fiind o specie a genului liric,se remarca prezenta unui lirism (Obiectiv/Subiectiv) evidentiat prin (Marcile lexico-gramaticale/Verbul la persoana a treia). Astfel, lirismul se remarca prin ipostaza (Confesiva-Lirism subiectiv/Contemplativa-Lirism obiectiv) a eului poetic, (Opera fiind conceputa ca o adresare directa/evidentiata prin observarea detaliata a peisajului.) Limbajul este expresiv,artistic si plastic,fiind o modalitate de exprimare a ideilor si sentimentelor, sustinut la nivelul figurilor de stil si al imaginilor artistice. COMENTARE 2 FIGURI DE STIL (Minim), COMENTARE 2 IMAGINI ARTISTICE (Minim).
In al doilea rand, sunt specifice elemente de prozodie,care evidentiaza caracterul sincretic al operei: MASURA X Silabe,Ritm (Trohaic/Iambic),Rima (imperecheata/Incrucisata/Monorimata/Imbracisata). Caracterul sincretic sugereaza ca opera poate fi sustinuta de acompaniament muzical. Caracterul traditional face trimitere catre opera,fiind transmisa din generatie in generatie prin viu grai, Inca din titlu se deduce faptul ca opera (Nu are notat un nume de autor/Este culeasa de X).Caracterul colectiv are caracter oral,transmitandu-se din generatie in generatie prin viu grai, fiind produsul mai multor performeri. Titlul si tema pot fi considerate argumente. Titlul textului este (Analitic-din 2 sau mai multe parti de vorbire/Sincretic-dintr-un singur cuvant) alcatuit din X (Partea de vorbire),sugerand tema operei:
-Haiducia
-Natura
-Istoria
-Etc
Astfel, tema este sustinuta de motive literare: EXEMPLE.

In concluzie,avand toate aceste trasaturi se poate afirma ca textul dat face parte dintr-o doina ce evidentiaza prin toate trasaturile specifice viziunea despre lume si viata a taranului roman,care a gasit intotdeaua in folclor o modalitate de a depasi problemele existentiale.


P.S: In caz ca am gresit un cuvant adica scris gresit,imi cer scuze.


Alte întrebări interesante