Istorie, întrebare adresată de antoniocroitor12345, 8 ani în urmă

Marea Britanie , putere mondiala? Exprimati opinia.
Va rog ajutor mai repede

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de asvreacactus234
2

Răspuns:

Marile puteri sunt acele țări de nivel superior a căror influență se extinde în întreaga lume cu consecințe globale pentru toate celelalte țări. Cu un imperiu care se întindea pe tot globul, Marea Britanie s-a bucurat de această poziție în ultimele secole ale ultimului mileniu, deoarece puterea sa economică, militară și culturală i-a permis să stăpânească peste două treimi din lume. Aceasta a fost Marea Britanie în fastul ei, o putere atotcuprinzătoare, atot-dominând, pe care o urmau restul.

Până la mijlocul secolului al XX-lea, această poziție fusese treptat depășită de apariția fulgerătoare a Statelor Unite (SUA) și a Uniunii Sovietice. Marea Britanie era încă puternică din punct de vedere economic și militar, dar nu se mai bucura de preponderența sa anterioară de a dicta afacerile mondiale numai în condițiile ei. Pe măsură ce Războiul Rece a progresat, noi concurenți la mare putere i-au subminat și mai mult statutul. Cu Japonia mai întâi și apoi China, Asia de Est a apărut ca punct focal al influenței globale, iar mai aproape de casă, Uniunea Europeană a redus și statutul de elită al Marii Britanii. În timp ce averile celorlalți au crescut, traiectoria Marii Britanii a fost recesivă – o realitate care vine în contradicție cu narațiunea adesea citată și încrezătoare în sine a „Mării Britanii globale”.

 

De asemenea, în termeni militari, steaua Marii Britanii a scăzut. După cum au arătat în mod repetat evaluările în ultimele decenii, pregătirea, finanțarea și amploarea forțelor armate ale țării sunt toate în declin, iar acum ocupă locul 8 în ceea ce privește cheltuielile în 2019, față de locul 3 în anii 1990 și 2000. Din cauza unei astfel de degenerescențe, Marea Britanie nu mai este capabilă să ducă război în mod independent și este, în schimb, un partener de dimensiuni medii, care nu poate decât să-și îndepărteze drumul în război pe baza priceperii altora - aproape exclusiv SUA. În invazia Irakului de după 11 septembrie, pregătirea Marii Britanii a fost considerată a fi „complet inadecvată”, la fel ca și cea din Afganistan, ambele semnificații pentru experiența țării în 2020, cu lipsa echipamentului de protecție individuală pentru a face față Covid-19.

Din această bază, pretențiile Marii Britanii de a fi încă o mare putere pe scena internațională ca țară influentă, necesară și respectată par a fi – în cel mai bun caz – foarte discutabile – și în cel mai rău caz – evident eronate. O mare parte din acest declin se bazează pe performanța concurenților săi, mai ales în sfera asiatică, unde China a urcat rapid în rândurile marilor puteri, urmată în timp, se pare, de India, cu Japonia undeva la mijloc. În altă parte, Rusia rămâne un arbitru esențial – chiar dacă foarte volatil – al afacerilor internaționale, la fel ca SUA, în ciuda propriei sale averi în mare parte în scădere față de colegii săi. Declinul Marii Britanii este astfel vizibil nu numai în ceea ce privește capacitatea materială și diplomatică în continuă scădere, ci și prin faptul că acestea sunt în declin față de alți actori internaționali importanți.

Pe măsură ce aceste alte țări se ridică, traiectoria descendentă a Marii Britanii nu va face decât să se adâncească și, în timp, va marca o retrogradare din rândurile marilor puteri. O astfel de retrogradare va fi excepțional de dificil – dacă nu imposibil – pentru liderii săi de rectificat, mai ales atunci când se confruntă cu economiile gigantice din Asia și cele ale Uniunii Europene și ale SUA, pentru care Marea Britanie devine rapid o persona non grata. Rămâne de văzut dacă un astfel de declin poate fi acceptat de elitele Marii Britanii – și de poporul Marii Britanii –, dar acest lucru va fi primul pas către găsirea unui nou rol în afacerile globale care să se potrivească în mod realist cu realitățile – nu cu fanteziile – ale statutul țării. Numai atunci va fi capabil să recâștige recunoașterea și legitimitatea în rândul colegilor săi la nivel mondial, ea însăși pilonul de a determina modul în care țările sunt privite și respectate în relațiile internaționale

Explicație:


antoniocroitor12345: MULTUMESC MUUULT
asvreacactus234: Cu placere
Alte întrebări interesante