Istorie, întrebare adresată de moiseialexandra, 9 ani în urmă

maria tereza ce a facut ea
ajutatima acum retpede va rog

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de cristinasexyghi
0

Ce a facut ea pentru Romania sau ce?
Răspuns de bufnita2004
4
Maria Tereza a condus 40 de ani Sfintul Imperiu Roman,fiind considerata o femeie foarte puternica si una dintre cele mai luminate minti din Europa acelor vremuri .In acelasi timp ,modul ei de a conduce a tras simpatie in rindul populatiei ....Cred ca am fost de folos

cristinasexyghi: Pe plan intern, Maria Tereza a iniţiat un amplu program de reformă, cunoscut sub numele de „Reforma tereziană de stat”. Împărăteasa a fost cea care a înlăturat de la curtea vieneză regulile aspre ale etichetei spaniole, inaugurând obişnuinţa audienţelor deschise, acordate supuşilor de orice stare de pe tot cuprinsul monarhiei. A promovat dezvoltarea industriei textile şi a comerţului.
cristinasexyghi: În anul 1768, a adoptat un nou cod penal, Constitutio Criminalis Theresiana, iar în anul 1776 a interzis tortura. Împărăteasa a desfiinţat ordinul iezuiţilor, a transformat universităţile în instituţii de stat, a înfiinţat Comisia urbarială pentru fixarea obligaţiilor ţărănimii faţă de stăpânii de pământ, iar în urma unor răscoale, în diferite părţi ale imperiului, au fost adoptate reglementări cu privire la robotă. Armata şi administraţia au fost reorganizate după principii moderne.
cristinasexyghi: Maria Tereza s-a străduit să îmbunătăţească situaţia ţăranilor, în special pe cea a iobagilor, deschizând drumul spre desfiinţarea iobăgiei, măsură adoptată în timpul domniei fiului ei, împăratul Iosif al II-lea (1789-1790). Împărăteasa a înlăturat scutirea de impozit a nobilimii şi clerului, impunând totodată limitarea puterilor acestor categorii.
cristinasexyghi: În anul 1774 a promovat reforma şcolară (Ratio educationis), punând bazele învăţământului secularizat, de stat, pe tot cuprinsul monarhiei habsburgice. În acest fel, a înlăturat monopolul bisericesc în domeniul educaţiei.
Alte întrebări interesante