Biologie, întrebare adresată de xmen3, 8 ani în urmă

Măsuri de prevenire a acestor boli endocrine. VĂ ROG ESTE URGENT!!!!​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de eduard1072
0

Răspuns:

Dacă până acum nu ai avut în vedere sănătatea sistemului tău endocrin sau nu ai foarte multe cunoștințe despre acest subiect, află că acesta joacă un rol important în desfășurarea unor funcții de bază ale organismului, precum sunt digestia sau reproducerea. Glandele endocrine, alături de sistemul imunitar și cel nervos, conlucrează pentru a menține sănătatea ta generală.

De aceea, îți amintim de rolul sistemul endocrin, cel care reglează buna funcționare a întregului tău organism prin intermediul unor organe și glande responsabile pentru producerea, stocarea și secreția de hormoni. Importanța sistemul endocrin vine tocmai din numeroasele glande care îl compun - hipotalamus, hipofiza, tiroida, paratiroide, glandele suprarenale, glanda pineală și glandele reproducătoare - și care secretă hormoni direct în fluxul sanguin, care la rândul lor circulă în majoritatea părților corpului.

Programează-te la un consult endocrinologic și asigură-te că ai un sistem endocrin sănătos pentru a te bucura de stare de bine generală și echilibru în întregul tău organism!

Cuprins:

Disfuncțiile endocrine

Cauze și factori de risc

Simptome disfuncții endocrine

Disfuncții endocrine frecvente

Disfuncții endocrine rare

Prevenție

Tratament

DISFUNCȚIILE ENDOCRINE

Un sistem endocrin nefuncțional se poate manifesta în nenumărate forme și îți poate afecta starea de bine generală. Aceste dezechilibre hormonale, ce au ca sursă o problemă la nivelul glandelor endocrine ale organismului, sunt numite disfuncții endocrine sau tulburări endocrine.

Sistemul endocrin produce hormoni, care sunt semnale chimice trimise în corpul unei persoane prin intermediul sistemului circulator. Hormonii au rolul de a regla multe dintre procesele organismului, precum sunt respirația, echilibrul fluidelor și controlul greutății. Disfuncțiile pot apărea la nivelul oricărei glande ce face parte din sistemul endocrin:

glanda pituitară;

glanda pineală;

hipotalamus;

hipofiza;

glandele suprarenale;

tiroida și paratiroidele;

pancreasul;

ovarele.

CAUZE ȘI FACTORI DE RISC PENTRU DISFUNCȚIILE ENDOCRINE

CAUZE

Disfuncțiile endocrine apar din cauza unor probleme ale glandelor sistemului endocrin. Dintre numeroasele tulburări endocrine, cele mai întâlnite sunt cele legate de pancreas sau glandele tiroidă, pituitară sau suprarenale.

FACTORI DE RISC

O serie de factori de risc cresc posibilitatea de a dezvolta disfuncții endocrine:

Factori de mediu sau o dietă dezechilibrată

Factori genetici: istoric familial în tulburări endocrine

Istorie medicală personală de boli autoimune

Valori crescute ale colesterolului

Viața sedentară

Sarcina

Intervenții chirurgicale recente, traumatisme, infecții sau leziuni grave

Creșterea sau prezența unei tumori a unei glande

Alte întrebări interesante