Biologie, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

masurile de protectie a liliecilor

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de banustefania2001
22
Uite :*

Lilecii se numara printre cele mai periclitate mamifere din Europa si din acest motiv sunt protejati de lege. In ultimii 50 de ani, in Romania, precum si in restul Europei s-a observat un declin semnificativ al populatiilor de lilieci auzat in special de superstitii si deranjarea lor in perioadele cand sunt vulnerabili (perioadele de hibernare si maternitate care corespund lunilor noiembrie-februarie, respectiv mai-august). Alti factori care determina declinul populatiilor sunt fragmentarea si pierderea habitatelor (adaposturi si zone de vanatoare), poluarea mediului, introducerea unor specii noi, disparitia altor specii din spectrul trofic, sau uciderea lor din anumite interese. Uneori restaurarea unor cladiri fara verificarea incaperilor poate duce la pierderea unor colonii importante de lilieci.
Ei sunt aflati sub protectie juridica de: Legislatia internationala:Conventia de la Bonn, Conventia de la Berna, Acordul EUROBATS, Directiva 92/43 a Consiliului Europei (Directiva Habitate), si de Legislatia nationala: Legea 90/2000 pentru aderarea Romaniei la Acordul Eurobats
Incepand cu anul 1999, in Romania s-au format organizatii de mediu care se ocupa cu studiul si protectia lor. Dintre acestea, Asociatia pentru Protectia Liliecilor din Romania (APLR) organizeaza programe de educare-constientizare, inventariere si monitorizare, si tabere de instruire-cercetare la Cheile Varghisului.
Alte întrebări interesante