Limba română, întrebare adresată de tysik1989, 9 ani în urmă

Mediteaza asupra afirmatiei consacratei cercetatoare Rosa del Conte: "Ceea ce este sigur pentru noi este ca Luceafarul ramine numele si figura unei drame provocate de o dubla aspiratie: a ceea ce e pamintesc spre divin si a ceea ce e divin spre pamintesc, aspiratie simtita insa si ispasita cu patos foarte diferit de catre cei doi protagonisti"

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de danii9923
33
Chipul Divin este reprezentat de Hyperion si cel pamantesc este reprezentat de Catalina. Poemul "Luceafarul", de Mihai Eminescu, este o sinteza a gandirii si a operei poetului care ilustreaza conditia geniului, armonizeaza teme si motive romantice si intareste antiteza, efermitatea vietii omenesti-efermitatea geniului.
Desi este imbatata de amorul pamantean, Catalina are nostalgia iubirii pentru Luceafar, pe care il cheama ("Norocu-mi lumineaza") pentru a-i proteja iubirea. Insa astrul constata cu detasare ca relatia om-geniu este incompatibila: "Ce-ti pasa tie, chip de lut/Daca-oi fi eu sau altul". Astfel poemul se incheie cu discursul geniului care si-a asumat eternitatea si indiferenta, in antiteza cu lumea muritorilor: "Traind in cercul vostru stramt/Norocul va petrece/Si eu in lumea mea ma simt/Nemuritor si rece"
Sper sa te ajute. Am extras asta din eseul predat de profesoara mea de romana.
Alte întrebări interesante