Menționarea a doua atitudini cu privire la romanitatea romanilor formulate de istoricii romani din secolul al XX lea si precizarea unei asemanari intre acestea
Răspunsuri la întrebare
Bună!
(✿◕‿◕✿)
Menționarea a două atitudini cu privire la romanitatea românilor formulate de istoricii români din secolul al XX-lea și precizarea unei asemănări între acestea.
În stalinism, când România era condusă de Gheorghe Gheorghiu-Dej, a fost exagerat rolul adstratului slav în procesul de formare al poporului român, deoarece Dej era fidel Moscovei, iar rușii erau de origine slavă. În anul 1947, istoricul Mihail Roller a publicat manualul „Istoria României” în care a susținut originea slavă a românilor. Situația s-a menținut până în anul 1965 când Dej a murit și s-a încheiat regimul stalinist. La conducere i-a urmat Nicolae Ceaușescu, trecându-se la un regim național-comunist. S-a menținut ideea că romanii erau cuceritori, fiind neglijată romanitatea românilor. Istoria a fost din nou modificată, fiind exagerat, de data aceasta, rolul substratului dac. În unele lucrări Ceaușescu chiar apare menționat ca fiind „urmașul lui Burebista”. În 1989 s-a prăbușit regimul comunist, astfel că s-a trecut la un regim democratic și istoricii au putut să publice adevărul.
O asemănare între acestea două este că istoria a fost modificată din motive politice.