Istorie, întrebare adresată de geaninarotaru485, 8 ani în urmă

mentionati 2 tipuri de organizare statară din antichitate exemplificând prin mentionarea a 4 staturi diferite​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de mcgregor42
1

Răspuns:

STATUL IN ORIENTUL ANTIC - Statele orientale au o organizare foarte variata. Sunt evidentiate doua tipuri de stat : orasele-state si statele teritoriale,

MONARHIA EGIPTEANA - Monarhia incepe in jurul anului 3 200, o data cu regale Narmer.Egiptologii considera ca exista patru mari perioade ale istoriei egiptene : Regatul vechi , Regatul mijlociu, Regatul nou, si Epoca tarzie. .Faraonul , regale Egiptului era considerat zeu. Administratia era foarte complexa. Functionarii se ocupau de orga-nizarea economiei, de constructii, de functionarea justitiei, etc.Teritoriul era impartit in regiuni numite NOME, a-vand in frunte un guvernator. Administratia se bazeaza pe documente scrise. Cunostintele lor erau mult mai complexe: cunosteau matematica, astronomie, literature, legislatie. In fruntea ierarhiei se afla VIZIRUL, cel mai im-portant functionar al faraonului.

IMPERIUL PERSAN - Istoria imperiului person incepe din sec.al VI-lea I.Hr. sub conducerea DINASTIEI AHEMENIZI-LOR. Dupa cucerirea mai multor state, s-a constituit imperiul care cuprindea populatii variate : indieni, iranieni, fenicieni, lidieni din Asia Mica, etc. Imperiul a fost impartit in regiuni numite SATRAPII.Istoria imperiului s-a incheiat in 331 I.Hr. o data cu infrangerea lui Darius al III-lea. De catre regale macedonean Alexandru cel Mare.

DEMOCRATIA ATENIANA - cuvantul democratie provine din limba greaca , si este format prin alaturarea a doua cuvinte : demos (corpul civic) si kratos (putere politica).Cetatea-stat polis-ul , este o comunitate de cetateni carora le sunt recunoscute cateva drepturi si libertati : dreptul de a avea pamant, de a intent procese in justitie, de a participa la razboi si la viata religioasa a cetatii.Ca proprietary si ca osteni, pot participa la adunarea comunala, putand sa aleaga prin vot pe cei care vor conduce timp de un an cetatea, magistratii.


geaninarotaru485: mulțumesc
Alte întrebări interesante