Istorie, întrebare adresată de vale1, 8 ani în urmă

menționați o deosebire între 2 acțiuni la care participa românia in prima jumătate a secolului 20, alături de mari alianțe

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de amaalia20
1

Răspuns:

La 30 octombrie 1883, pentru a evita o izolare diplomatica si pentru ca se temea de Rusia, Romania a semnat un tratat preventiv cu Puterile Centrale, ce a constituit "piatra de temelie" a politicii externe a Romaniei timp de 30 de ani. Ulterior, la inceput de secol XX, desi Romania s-a declarat neutra in primii doi ani ai "Marelui Razboi", in 1916 a incheiat un tratat cu Antanta, intrand in razboi de partea acesteia, acest fapt constituind o deosebire intre doua actiuni la care participa Romania alaturi de mari aliante.

Ar mai fi o a doua deosebire, faptul ca Romania nu se implica in Primul Razboi Balcanic (1912), ce are loc intre Bulgaria, Grecia, Serbia si Muntenegru impotriva Imperiului Otoman si a suzeranitatii pe care acesta o avea asupra peninsulei Balcani, insa s-a implicat in cel de Al Doilea Razboi Balcanic (1913), impotriva Bulgariei, dupa ce aceasta, nemultumita de rezultatele primului razboi, a atacat fara declaratie de razboi statele alaturi de care luptase cu un an in urma (Grecia si Serbia).


vale1: mulțumesc !
Răspuns de TokagureRyu
0

Răspuns:

Al doilea razboi balcanic

Cu acordul Frantei si Rusiei, Romania isi mobilizeaza fortele si intra in Bulgaria. Armata romana se apropie de Sofia, fara sa se angajeze in lupte, decide infrangerea Bulgariei si devine un factor de stabilitate in zona.

Campania din Budapesta sau razboiul romano-ungar

A fost un conflict militar dintre Republica sovietica Ungara si Regatul Romaniei. Conflictul a inceput  prin ofensiva armatei romane in Transilvania ocupata de unguri. In luna august 1919 armata romana victorioasa ocupa Budapesta, capitala ungara. Ramane in istorie fapta unor soldati romani din partile Olteniei ce au arborat opinca romaneasca pe catargul Parlamentului Ungar. Ocupatia militara a Ungariei se finalizeaza in anul 1920 cand armata romana se retrage in tara. Daca ar fi fost invers, trupele ungare ar fi ocupat definitiv Romania.

Explicație:

In prima campanie Romania stabilizeaza politic si militar zona balcanilor, Bulgaria atacandu-si vechii aliati, Serbia si Grecia.

In a doua campanie Romania salveaza statul ungar de comunism si amana impunerea comunismului in Europa.

Alte întrebări interesante