Limba română, întrebare adresată de alinavarga2002, 9 ani în urmă

Menţionează ce parte de vorbire este fiecare cuvânt subliniat în text: noastre, această, alta, mă (bucurai), mă (trezi).
Textul:
Soarele pleca spre apus și puțin mai avea până ce să coboare după înaltele creste ale Hălăucei. Prundișul crâșca sub opinci și umbrele noastre deșirate ne însoțeau cu pași largi și cu picioare lungi. Ozana luneca grăbit cu unde de aur curgător pe lângă noi; verdele pădurilor răsărea așa de fermecător de sub strălucirea cu care-l poleiau cele din urmă raze roșietice ale apusului, încât o nesfârșită haină de lumină se părea aruncată de o mână colosală și nevăzută peste această natură numai mie iubită și numai mie prietenă.
Totul era așa de încântător și eu eram atât de trist! Mă aflam atunci în una din acele stări sufletești, care s-ar putea numi neutre, și din care e de ajuns să faci un pas înainte sau înapoi, în o parte sau în alta, spre a te înălța de pe pământ la cer sau a cădea din ceruri pe pământ. Nu mă bucurai însă mult timp de acest echilibru sufletesc, căci un glas, ce mă striga din depărtare, mă trezi.
- Ei! jupâne, ei! n-auzi, ia stai! stai o țâră.
Întorsei capul și, spre marea mea nedumerire, văzui un stol de fete și neveste, îmbrăcate de sărbătoare, care, ridicându-se de pe malul pârâului și alergând spre noi, ne făceau semn cu mâinile să ne oprim.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de MasterSchool
2
noastre - adjectiv pronominal posesiv
această-adj pr demonstrativ de apropiere
alta- pronume demonstrativ de diferențiere
mă (bucurai) - pronume reflexiv
mă (trezi) - pronume personal
Alte întrebări interesante