Limba română, întrebare adresată de Canaleto2023, 7 ani în urmă

Menționează conflictul principal, așa cum reiese din text și comentează-l, în 4-5 rânduri.​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de adresaana
3

Conflictul principal al textului este lupta politică dintre Mihai-vodă și Sigismund Bathory, reflectată în termenii alianței încheiate. Forțat de împrejurările politice, Mihai se vede nevoit să devină vasalul lui Sigismund, dar este trădat de boierii trimiși solie în Ardeal și tratatul de alianță devine cu mult mai dezavantajos decât și-ar fi dorit domnitorul român.

În acest fragment, avem un conflict exterior, care poate fi interpretat ca fiind de tip persoană vs. persoană (Mihai vs. Sigismund) sau ca persoană vs. societate (Mihai vs. contextul geo-politic). Mihai-vodă, personajul principal și pozitiv, îl are ca antagonist pe Sigismund Bathory, personaj negativ în fragmentul prezentat, în contextul atacului iminent al Imperiului Otoman asupra Țării Românești.

Reține!

Prin conflictul principal al textului înțelegem problema principală pe care o are de rezolvat personajul principal al textului. Această problemă este legată de tema principală a textului.

Conflictul literar poate fi:

  • interior = pe plan mental: o dilemă, o hotărâre care trebuie luată, o slăbiciune care trebuie depășită (persoană vs. sine)
  • exterior = omul versus forțele exterioare lui (persoană vs. altă persoană, om vs. societate, om vs. natură, om vs. tehnologie, om vs. supranatural)

În cadrul unei opere literare, se pot distinge conflicte diferite, între personaje diferite. De asemenea, orice personaj al textului, fie el principal sau secundar, poate intra în mai multe conflicte.


Canaleto2023: Mulțumesc
Alte întrebări interesante