Limba română, întrebare adresată de puianarcis59, 8 ani în urmă

Menționează doua modalități de caracterizare a spânului :
modalitățile de caracterizare sunt : caracterizare directă, caracterizarea indirectă, autocaracterizarea Harap Alb​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de andreibita01
19

Răspuns:spânul era viclean(caracterizare indirectă,iar aceasta insusire reiese din atitudine si faptele acestuia)

Din caracterizarea directa naratorul ne spune doar ca este un "om spân" adica lipsit de barba, adaugand el ca de acesti oameni trebuie sa te ferești

Sper ca te am ajutat si mult succes la invatatura!!!!

Explicație:

Răspuns de stefania303
12
Direct: de către narator
,,la o strâmtoare, numai iaca ce Spanul iar ii iese înainte,prefăcut in alte straie, și zice cu glas subțire ..” . Aceasta evidențiază faptul ca este un personaj viclean , cu mai multe fețe.
De către fetele împăratului verde: ,,Fetele împăratului însă priveau la verișor cum privește câinele pe mâța și le era drag ca sarea n ochi pentru ca le spunea inima ce fel de om fără de lege este Spanul”
Indirect: ,,Ba sa-și pună pofta-n cui,Răspunde Spanul nu glas răutăcios. -reiese ca este lipsit de respect și se crede superior.
Reușește sa îl păcălească pe fiul de Crai, când dovada de răutate și vicleșug,îl ademenește sa între in fântâna, îl Închide acolo și îl amenință cu moartea, luându-i identitatea,,Dacă vrei sa mai vezi soarele cu ochii și sa mai calci pe iarba verde, atunci jura-mi pe ascuțișul palosului tău ca mi-i da ascultare și supunere intru toate, chiar și-n foc se ți-as zice sa te arunci”
Autocaracterizare Harap-alb : ,, îți făgăduiesc dinainte ca odată pornit din casa dumitale înapoi nu m-oi întoarce sa știu bine ca m-oi întâlni și cu moartea-n cale...”
Reiese ca este modest și sensibil auzind criticile tatălui către ceilalți 2 frați mai mari care încercarea lor a eșuat, ia decizia sa plece și o duce pana la capăt.

puianarcis59: ms
Alte întrebări interesante