Limba română, întrebare adresată de floridorin903, 8 ani în urmă

mentioneaza doua trasaturi ale barbatului precizand pe ce indicii din text te ai bazat si ce mijloc de cara terizare au fost folosite​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Leonard
11

Salut!

  • Trăsături ale bărbatului din fragmentul extras din „Cercul mincinoșilor. Povestiri filosofice din toată lumea” (adaptare după Jean-Claude Carrière) și mijloacele de caracterizare ale acestuia

______

Personajul principal al acestui fragment este un bărbat care, în momentul producerii unei inundații ce-i va distruge casa și-i amenință viața, refuză orice ajutor și se bazează totalmente pe credința în Dumnezeu.

Trăsătura distinctivă care se evidențiază este faptul că este un om credincios, luând decizii sub influența învățăturilor religioase și mai puțin mânat de rațiune. Această trăsătură definitorie este redată prin caracterizare directă, mai precis prin autocaracterizare, personajul spunând despre sine: „Am încredere în Dumnezeu! N-are să îngăduie apelor să-mi ia casa!”

O altă însușire a bărbatului se conturează prin caracterizare indirectă, prin faptele și deciziile sale, precum și prin relația sa cu celelalte personaje - oamenii care vin în două rânduri să îl salveze, întâi cu o barcă, apoi cu elicopterul. Bărbatul este încăpățânat și-i alungă înverșunat pe salvatori: „Plecați!” Refuzul ajutorului se bazează din nou pe faptul că este habotnic și nu înțelege că cele două încercări ale oamenilor reprezintă tot o mână întinsă de la Dumnezeu: „Nu! Niciodată! Am mare încredere în Dumnezeu! Nu va îngădui ca rugăciunile mele să fie zadarnice!”

______

Detalii despre caracterizarea personajului se găsesc aici: https://brainly.ro/tema/408746

Alte întrebări interesante