Limba română, întrebare adresată de medeaamarghioalei24, 8 ani în urmă

menționează funcția sintactica a cuvintelor scrise italic în enunțurile date:dau coroana și 20 de punctee^o^​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de danait
17

Salut!

Rucsacul acesteia este roz.

  • rucsacul - funcția sintactică de subiect, exprimat prin substantiv, genul masculin, numărul singular, cazul nominativ;
  • acesteia - funcția sintactică de atribut pentru că determină substantivul "rucsacul" (al cui rucsac?), vom vedea în continuare dacă e atribut adjectival sau pronominal.

Pentru a fi atribut adjectival, trebuie să se acorde în gen, număr și caz (așa cum face adjectivul, este o excepție la adjectivele invariabile, dar aici este altă discuție).

¹ "acesteia" este forma de dativ-genitiv (cui?/a cui?), pentru că la nominativ-acuzativ forma este "aceasta", deci, din start, observăm că nu se acordă în caz, în plus, "acesteia" este la feminin, iar "rucsacul" este la masculin, deci nu este adjectiv, este pronume și va avea funcția sintactică de atribut pronominal, exprimat prin pronume demonstrativ.

² Atunci când se acordă în gen, număr și caz cu substantivul determinat, prin conversiune, devine adjectiv pronominal și va avea funcția sintactică de atribut adjectival.

____________________________________

a. Rucsacul acesteia este roz.

  • acesteia - funcția sintactică de atribut pronominal, exprimat prin pronume demonstrativ de apropiere, cazul genitiv (al cui rucsac?)

b. Darul de la aceasta este frumos.

  • de la acesta - funcția sintactică de atribut pronominal (care dar?), exprimat prin pronume demonstrativ de apropiere precedat de prepoziția acuzativului "de la", cazul acuzativ.

c. Copila↔️aceasta este tare timidă.

  • aceasta -funcția sintactică de atribut adjectival (este cazul de la punctul ²), exprimat prin adjectiv pronominal, se acordă în gen, număr și caz cu substantivul "copila": feminin/singular/nominativ;

d. Răspunsul celuilalt m-a impresionat.

  • celuilalt - funcția sintactică de atribut pronominal (vezi explicația ¹), exprimat prin pronume demonstrativ de diferențiere;

e. Cartea de la celălalt a fost mai bună.

  • de la celălalt - funcția sintactică de atribut pronominal, exprimat prin pronume demonstrativ de diferențiere, precedat de prepoziția cu acuzativul "de la', cazul acuzativ;

f. Vreau celălalt↔️volum de poezii.

  • celălalt - funcția sintactică de atribut adjectival (determină substantivul "volum"), exprimat prin adjectiv pronominal.

______

Pe scurt:

  • Acesta este stiloul al meu. (subiect/nominativ/pronume demonstrativ);
  • Caietul↔️acesta este al meu. (atribut adjectival/nominativ/adjectiv pronominal - vezi explicația ²);
  • Caietul de la acesta este acum al meu. (atribut pronominal/acuzativ/pronume demonstrativ- vezi explicația ¹ );
  • Caietul aceluia este de la mine. (atribut pronominal/genitiv/pronume demonstrativ - vezi explicația ¹);

________

Alte detalii la tema https://brainly.ro/tema/5947686

Alte întrebări interesante