Istorie, întrebare adresată de andradavarga13, 8 ani în urmă

Menționează o cauza care a dus la înfrângerea grecilor: ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de blina5646
12

Răspuns:

În primul rând, "războaiele greco-persane" se numesc Războaiele medice.

La începutul secolului V(î.H.) oraşele greceşti de pe coasta Asiei Mici se aflau sub stăpânirea persană. Perșii au încercat să-i învingă pe greci într-un atac, dar au fost învinşi numeric. Grecii voiau să-i pedepsească cu moartea, dar aveau nevoie de ei.

După un timp, când grecii aveau o alianţă cu perșii și ei erau egali, regele grecilor a pornit o răscoală ȋn potriva perşilor ȋn frunte cu oraşul Milet. Grecia a mai fost ajutată şi de Atena.

Darius, regele perşilor de atunci nu era dezamăgit sau supărat pe greci fiindcă ştia că odată au fost sclavi şi odată ce nu vor mai avea nevoie de ei îi vor omorî, dar era mânios din cauza trădării atenienilor şi a promis cã se va răzbuna. În anul 490(î. H.) Darius a pornit o expediţie ȋn potriva grecilor, dar a eşuat. În 480(î. H.) regele perşilor ,Xerxes a atac din nou Grecia. Bătălia decisivă a fost la Termopile, unde, după multe încercări grecii au fost învinşi de către generalul spartan Leonidas. În acelaşi timp, pe mare, flota grecilor i-a înfrânt pe perşi la Salamina eroul fiind atenianul Temistocle. După, chiar dacă a învins bătălia ,Xexes a dat ordin de retragere fiindcă flota îi învinsese. Grecii de pe mare, au venit pe uscat și a înfrânt restul armatei persane difinitiv la Plateea. Flota persană, fiind învinsă la Micale.

Războaiele cu perșii au fost incheiate în anul 449

Răspuns de danielbezer7
13

Răspuns:

Bătălia Greciei este privită ca o continuare a războiului greco-italian, care a început odată cu atacul lansat de Italia de la bazele din Albania împotriva Greciei pe 28 octombrie 1940. În numai câteva săptămâni, forțele italiene au fost respinse din Grecia de forțele elene, iar mai apoi tot acestea au reușit să ocupe o bună parte a sudului Albaniei. În martie 1941, grecii au respins un contraatac major al italienilor, iar germanii au fost forțați să vină în sprijinul aliaților lor. Operațiunea Marița a început pe 6 aprilie 1941, trupele germane traversând granița bulgaro-elenă.


arseniaura: foarte bine
arseniaura: bravo
danielbezer7: ms mult
andradavarga13: mss
Alte întrebări interesante