Limba română, întrebare adresată de chmirunapaula, 9 ani în urmă

mesajul poeziei penes curcanul de vasile alecsandri

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de baditaalexandra1
9
Ei bine – dragilor – lucrurile nu stau chiar aşa. Pe gânduri. Peneş Curcanul este de fapt porecla lui Constantin Ţurcanu din Vaslui (1854 – 1932), unul din mulţii eroi ai Războiului de Independenţă de la 1877 şi sergent în Regimentul 13 Dorobanţi. După 1877, lui Constantin Ţurcanu nu i-a scăzut dragostea de ţară şi a participat voluntar în al Doilea Război Balcanic (1913 – dintre Bulgaria şi Grecia cu Serbia, în care România a participat pentru ceva pretenţii teritoriale de la bulgari) şi chiar în Primul Război Mondial (1916 – 1918) când venerabilul împlinise deja 62 de ani.
La sfârşitul secolului XIX (nouăşpe) denumirea de “curcan”, pe lângă cea care defineşte pasărea de curte ce ne desfată din când în când farfuriile, mai definea şi (conform DEX-ului) porecla dată dorobanţilor români din războiul de la 1877 – 1878. Oamenii pe atunci erau mândri de soldaţii lor şi încercau să-i alinte, iar dorobanţii pesemne că erau dezmierdaţi aşa din pricina penei pe care o aveau la chipiu. Pentru cinstirea eroilor vasluieni care au luptat în Războiul de Independenţă şi în Primul Război Mondial, s-a construit la 1934 un monument din marmură, piatră şi bronz, denumit Mausoleul Peneş Curcanul.
După cum scriam mai devreme, Vasile Alecsandri i-a închinat o poezie lui Peneş, surprinzând foarte frumos curajul şi dragostea de neam a vitejilor cărora le datorăm astăzi ţara pe care o avem.







Alte întrebări interesante