Limba română, întrebare adresată de ThisIsRaul, 9 ani în urmă

》》》》》》》》》》》》》》》》》》》》》》》》》》》》》》》》》Mesajul poeziei "Peste vârfuri" de M. Eminescu 150-250 de cuvinte.Va rog repede!!!》》》》》》》》》》》》》》》》》》》》》》》》》》》》》

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ananon
26
Originalitatea si valoarea artistica a poeziei eminesciene constau in faptul ca toate aceste teme nu apar izolat, ca aspecte distincte, ci se imbina in structuri si sinteze lirice cu o impresionanta forta de sugestie. Astfel, natura este perceputa in eternitatea ei si raportata la existenta umana efemera, este martora a iubirii indeplinite sau neindeplinite, sugerand, de fapt, o stare de spirit sau creand o anumita atmosfera in deplina concordanta cu trairile sufletesti ale poetului. 
O astfel de creatie incare tema naturii se imbina cu cea erotica sau cu dorul de moarte este poezia "Peste varfuri".
Prin structura sa, poezia realizeaza o exprimare gradata a starii sufletesti, pornindu-se de la cadrul natural al lumii exterioare, perceput intr-un anumit moment de poet, care este transfigurat apoi intr-o realitate interioara, ca un ecou. Aceasta realitate interioara se concentreaza in final in doua interogatii retorice exprimand  regretul pentru trecerea timpului si a tineretii, pentru iubirea si fericirea de altadata.
Armonia perfecta a versurilor, muzicalitatea lor sunt sporite si de ritmul trohaic, rima imbratisata si masura de 7-8 silabe, care o apropie de desavarsirea formala a versificatiei creatiilor populare.
Poezia "Peste varfuri" poate fi considerata o adevarata bijuterie literara, care poate sta alaturi de alte capodopere eminesciene, deoarece ea sintetizeaza deopotriva teme si motive intalnite si in alte poezii, dar si structuri lirice originale, valorificand intr-un mod fericit resursele expresive ale limbii romane.

Sper ca te-am ajutat!

ThisIsRaul: imi poti numara cuvintele?
ananon: aproximativ 240
ThisIsRaul: Ms muuuult
ananon: cu placere :)
Alte întrebări interesante