meserii vechi şi meserii noi in domeniul serviciilor personale
Răspunsuri la întrebare
Vremurile se schimbă, progresul tehnologic nu stă pe loc și profesiile vechi dispar, absorbite de acesta, reinventate sau înlocuite cu altele noi. Acum ni se par extrem de dificile, murdare sau umilitoare unele meserii, dar, cu zeci sau sute de ani în urmă, acestea erau un must în fiecare oraș sau localitate.
Vezi o listă de meserii demult apuse, dar foarte în vogă în era când abia apărea motorul cu aburi:
1. Omul-ceasornic
Această profesie era populară în perioada revoluției industriale din Marea Britanie și a existat până în anii '70 ai secolului trecut. Oamenii-ceasornic îi trezeau pe alții dimineața, bătând cu un băț în fereastră. Cine îi trezea, însă, pe ei? Simplu - oamenii-ceasornic erai treji noaptea și dormeau ziua.
2. Dactilograf
Această profesie a dispărut în anii 1990, odată cu apariția computerelor și printerelor, care au înlocuit mașinile de scris. Dar cu 30 de ani în urmă, dactilografii (majoritatea femei) erau o prezență necesară în fiecare instituție. Ele dactilografiau zeci și chiar sute de foi pe zi, transcriind textul de mână. Iar dacă greșeau măcar o dată, trebuia să înlocuiască foaia.
3. Lampagiu
Când primele lămpi stradale au apărut în secolul al X-lea în Londra, multă lume s-a împotrivit. Totuși, acestea s-au răspîndit în întreagă Europă și câteva veacuri la rândul lămpile trebuiau aprinse și stinse manual, curățate și umplute cu ulei.
Toate aceste sarcini erau responsabilitatea lampagiilor, o profesie foarte solicitată până în secolul al XIX-lea, cînd au apărut lămpile cu gaz, iar apoi și cele electrice, care puteau fi aprinse/stinse automat.
4.Birjar
Astăzi, rolul de birjari moderni îl au taximetriștii care circulă deja cu mașini. Deși trăsurile cu cai au dispărut aproape în totalitate, în unele parcuri încă poți face o plimbare cu trăsura. Odată, însă, acesta era unicul mijloc de transport prin orașe - cu excepția mersului pe jos, desigur.