Limba română, întrebare adresată de Anaharjaba, 8 ani în urmă

Mesterul Manole de Lucian Blaga din Actul al cincilea scena III evidentiind:
decorul(ex), limbajul trupului, gestica, mimica, tremurul vocii, rasul, balbaiala, oftatul, plânsul, mormaiala existenta, tusea, voicareli, suspinele.

Va rog frumos sa ma ajutati!

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
0

Răspuns:

Păi cred ca te referi la caracterizarea personajului Vodă-el este un om cu avutie,are pamanturi,avere si este un om care este respectat,statornic,muncitor,loial si isi respecta si iubeste tara.Chiar daca este mai corpolent ,este aratos si inalt,cand este pe campul de luptă este curajos si isi stabilește strategia cu oamenii lui pentru a avea o victorie garantata.

Ce am mai observat din text ca băiatul care vorbea cu Voda il lauda si il divinizeaza pe Meșterul Manole si iar sugera lui Vodă ca daca ar fi el (baiatul) la putere l-ar pune pe cel mai inalt rang (Meșterul Manole) deoarece da dovada prin faptele lui ca este un om erou,un om curajos,un om voinic,un om destept si serios,inainte era un om credincios dar cu trecerea timpului se ocupa cu ghicitori si sa creada in lucruri necurate,intunecate pe care il face sa fie un personaj misterios.

Explicație:sper sa te ajute,succes,sper sa te fi ajutat într-un fel raspunsul si sa fie bine


Utilizator anonim: Din ce am citit in textul respectiv si ce am inteles eu:limbajul trupului-Manole este descurcaret,iar Vodă este impunator.gestica si mimica-Manole este greu de citit la fata este misterios,iar Vodă este un om cu multe fete dar care iti ispira incredere. Cam atât am gasit si ce am văzut în opera dar la ultimele nu stiu ce sa scriu.
Utilizator anonim: Ma uitam acum,si chiar as vrea sa te mai ajut dar nu stiu ce sa scriu al ultimele nu prea găsești multe amanunte in opera
Răspuns de Komisarul
0

Răspuns:

O sa incerc sa dezvolt putin, pentru a te lumina referitor la intrebare!

Asa cum stii, drama "mesterul Manole" are la baza, legenda Manastirii Argedului, in care durabilitatea unei constructii este sustinuta doar prin jertfa.

Lucian Blaga, filozof de altfel, preia motivul dezvoltandu-l in propria sa viziune, intarind ideea jertfei ( dupa parerea mea prin introducerea celor doua personaje -staretul Bogumil si ciudatul Gaman, isi exprima proriile opinii referitoare la durabilitatea constructiei realizate )

Prin scena III din actul al V-lea, Blaga surprinde framantarile si dramatismul situatiei, de contradictiile dintre Voda, cler, mesterii zidari si popor.  prin detalii ca limbajul trupului, gestica, mimica, suspine, oftaturi etc, sciitorul este un adevarat magician al filozofiei dramatismului, surprinzand cu finete caracterul tuturor personajelor participante la inaugurarea bisericii terminate.

Toate aceastea demonnstreaza maiestria de care Blaga da dovada in creionareattipologiei personajelor sau grupului - biserica spune ca acesta constructie este " inaltul lacas al lui Antihrist!", Voda este confuz ( gafaie,  se rasteste), boierii cer "osanda", poporul se "misca" murmurand a nesupunere; doar Manole intelege jertfa Mirei, fiind framantat de propria jertfa.  Pentru a scapa , singur se urca in turla si se arunca in gol!

Explicație:

Voda ( inalt, gras, cu toata greutatea, rasufland...); - denota trufie, stima de sine ;

(Ce gandeste voda, e treaba mea!) - din nou arata ce ceea ce spune doar voievodul trebuie luat in considerare, nu ce spune un simplu copil de curte

( Voda isi muta toiagul dintr-o mana in cealalta si priveste tulburat si mut) - confuz, findca trebuie sa ia hotararea de a da osanda lui Manole la solicitarea boierilor

( isi descopera capul) - respect in fata jertfei lui Manole

Boierii  ( Maria-ta avem pravili care nu trebuie calcate) - considera ca jertfa MIrei este un act criminal, dar se gandesc de fapt doar la ei isisi

( rosteste osanda Maria-ta!; Traind -ne batjocoreste, tarind - va fi o primejdie)  - solicitarea pedepsirii lui Manole, considerand ca a comis un sacrilegiu

Multimea ( murmura impotriva boierilor) - tocmai pentru a-si arata nemultumirea fata de solicitarea acestora in fata lui Voda; ( tipete in multime, plans de femei, se aud soapte) - grupul isi arata compasiunea fata de sacrificiul mul Manole

Mai sunt de spus cateva cuvinte ale lui Gaman ( Gandul tau zboara, trupul tau cade ca o haina care te-a strans si mult te-a durut)- pentru a-si expima nu doar compasiunea fata de gestul mesterului, cat opinia filozofica a  lui Blaga legata de sacrificiul suprem)


Komisarul: ca si indicatiile regizorale; acolo sunt redate toate ceste aspecte de care ai nevoie
Komisarul: nu cred ca o sa te pot ajuta in acest sens!
Komisarul: ceea ce am scris sa iti fie de folos!
Alte întrebări interesante