Chimie, întrebare adresată de Liudaa, 8 ani în urmă

Metanolul se afla in stare lichida, deoarece...

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de MariaE15
1

Răspuns:

Metanolul (alcool metilic) la temperatură obișnuită există în starea de agregare lichidă, fiindcă apar între moleculele sale legături de hidrogen, între atomul de H al unei molecule și atomul de oxigen al altei molecule, precum în exemplul de mai jos:

R          R

I            I

O-H.....O-H

R este radical CH₃

Aceste legături de hidrogen duc la micșorarea distanței dintre moleculele de CH₃OH, până la valori caracteristice stării lichide. Metanolul va prezenta proprietățile fizice ale lichidelor: tensiune superficială, schimbarea stării de agregare, curgere, densitate, volum, etc. Starea lichidă este o stare intermediară între solid și gaz.

În stare de gaz, moleculele de CH₃-OH nu mai sunt asociate, legăturile de hidrogen sunt rupte. Între molecule apar forțe de tip Van der Waals, de energie mult mai mică, în comparație cu cele de hidrogen. Distanțele dintre moleculele de CH₃OH sunt mari, la valori caracteristice gazului.

Explicație:

Alcoolii (R-OH) sunt substanțe incolore, lichide sau solide la temperatura camerei. Au puncte de fierbere anormal de ridicate față de alte combinații cu structură chimică asemănătoare.

Ex: CH₃-OH  are p.f.=+64,7 grade C

     CH₃-SH    are  p.f.=+6 grade C

Această anomalie se explică prin existența între moleculele alcoolilor de legături intermoleculare destul de puternice, în comparație cu legăturile intermoleculare din starea gazoasă.

Alte întrebări interesante