Limba română, întrebare adresată de Cillad, 8 ani în urmă

Mihail Sadoveanu- Negustorul lipscan, ma puteti ajuta cu raspunsurile?

Anexe:

VladStefan167: Ce manual de romana clasa a X a ai?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de geniu5556
1

Răspuns:

Mihail SADOVEANU - poza (imagine) portret Mihail SADOVEANU

Despre NEGUSTOR LIPSCAN

alte articole, referate, eseuri si sinteze literare

NEGUSTOR LIPSCAN - a saptea povestire din volumul Hanu-Ancutei.

NEGUSTOR LIPSCAN - a saptea povestire din volumul Hanu-Ancutei. de Mihail SADOVEANU

Mihail SADOVEANU NEGUSTOR LIPSCAN

intr-o seara, sosesc la han, cu larma mare, niste oameni imbracati in alb si carute cu coviltir, din care "un barbat barbos" se indreapta spre Ancuta cu urari de bun gasit. Hangita il recunoaste pe negustorul Damian Cristisor, care "radea cu obraji plini si bogati de crestin bine hranit". El venea cu marfa de la Lipsea si se indrepta spre Iasi, unde avea o "dugheana in ulita mare".

Damian Cristisor incepe sa povesteasca despre cele vazute de el in calatoriile pe alte meleaguri, pentru ca fusese la Liov, iar acum un an plecase la Lipsea. Facuse afaceri cu muscalii la Tighina, apoi trecuse granita la nemti, ajunsese la Strassbourg, apoi la Paris. Spre mirarea tuturor, negustorul le spune ca mersese cu trenul, deoarece prin "acele tari, la Neamt si la Frantuz, oamenii umbla acuma cu trenu. Azi is aici si mane cine stie unde". Ciobanul intreaba ce este acela tren, iar negustorul ii descrie masinaria, "un fel de casute pe roate, si roatele acestor casute se imbuca pe sine de fier () si umbla singura cu foc", dar nimeni nu-1 crede ca merge fara cai, imaginandu-si, in cele din urma ca este un fel de caruta "cu foc".

Negustorul le povesteste apoi "si alte lucruri mai de mirare". in tara nemteasca sunt case cu cate patru-cinci etaje, un fel de "case una peste alta", ca ulitele sunt facute "dintr-o singura bucata de piatra", pe care se plimba cucoane cu palarii si boieri cu ceasornic si cu totii beau bere, "un fel de lesie amara". Ascultatorii se mira si intreaba daca nemtii n-or fi auzit ca exista vin si sunt si mai dezamagiti cand afla ca mananca multi cartofi cu carne fiarta de porc ori de vaca. Mos Leonte isi face cruce si-i deplange pe acei oameni care n-au gustat "pui in tagla", nici "miel fript talhareste si tavalit prin mojdei", "nici sarmale, nici bors, nici crap la protap" si ii compatim

Explicație:

Alte întrebări interesante