Mini-eseu Cuceririle si urmarile revolutiei din 1848-1849
Răspunsuri la întrebare
Explicație:
Revoluţia de la 1848-1849 are cauze în gradul de dezvoltare a societaţii în general, în acutizarea contradicţiilor sociale, necesitatea soluţionării problemei naţionale prin constituirea unui singur stat românesc în cadrul fostei Dacii si impunerea unui statut internaţional deosebit Ţărilor Române, în condiţiile tensiunii încordate existente între Rusia (puterea protectoare) şi Turcia (puterea suzerană). Cauzele sunt şi mai puternic reflectate în Transilvania, unde exploatarea naţionala este deosebita.
Din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea şi mai ales din ultimele decenii ale aceluiaşi veac, procesul de destrămare a orânduirii feudale, mai accentuat în provinciile româneşti supuse dominaţiei Curţii de la Viena, era în desfăşurare, precum cel mai însemnat al formării naţiunii române moderne. Aveau loc mutaţii decisive, accentuate neîndoielnic în Principate dupa Revoluţia de la 1821, care a deschis drum mai larg înnoirii, a deschis un proces de reforma şi a pregătit drumul către Revoluţia din 1848, intrucât în mod firesc clasa dominantă feudală nu a fost capabilă să aducă reînnoirea în cursul sfertului de veac ce a despărţit cele doua revoluţii şi n-a putut răspunde decât în partea necesităţilor unei societăţi în plină efervescenţă. Perioada Regulamentului Organic n-a făcut decât să reflecte aceste limite si să arate până unde puteau ajunge concesiile la care erau dispuse cercurile conducătoare, concesii neîndestulătoare pentru păturile mijlocii in evidentă ascensiune pe plan economico-social şi politic.
Mulţi dintre fruntaşii Revoluţiei paşoptiste vor fi fii de boieri, dar aceşti Alecsandri, Cuza, Kogălniceanu, Rosetti, Brătianu, Golescu, Creţulescu, n-au reprezentat în revoluţie clasa părinţilor lor, ci lumea cea noua, modernă, pentru realizarea căreia ei se ridicaseră.