Biologie, întrebare adresată de andreeachivu205, 8 ani în urmă

minieseu digestia glucidelor​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ThomasEne
4

Răspuns:

Digestia glucidelor

Amidonul este un polimer al glucozei alcatuit din doua componente:

amiloza, în care resturile glicozil se leaga prin legaturi ∝-1,four glicozidice terminale;

amilopectina, în care resturile de glicozil se leaga nu numai prin legaturi ∝-1,four glicozidice, ci si prin legaturi ∝-1,6, conferind moleculei de amidon o structura foarte ramificata.

Digestia amidonului

Digestia amidonului începe în gura sub actiunea amilazei salivare (ptialina), care catalizeaza hidroliza legaturilor 1,4 glicozidice.

Actiunea amilazei salivare continua în stomac pana ce pH-ul scade la 4 prin amestecul bolului alimentar cu sucul gastric acid.

Amilaza pancreatica

In duoden digestia glucidelor este reluata prin actiunea amilazei pancreatice. Ambele tipuri de amilaza îsi încep actiunea de la periferia moleculei spre centru, desfacand exclusiv legaturi 1,four glicozidice. Cum legaturile 1,6 si cele 1,four din vecinatatea ramificatiilor nu pot fi desfacute de catre amilaza, produsii de digestie ai amidonului vor fi maltoza si fragmente oligozaharidice de dimensiuni variabile – dextrine.

Dextrinele sunt hidrolizate ulterior, sub actiunea unei hidrolaze, amilo-1,6-glucozidaza, la maltoza.

Amilaza pancreatica este foarte activa. Aproximativ la 10 minute dupa ce ajunge în duoden, amidonul e transformat în maltoza, maltrioza si ∝-dextrine ce contin de la 5 la 9 monomeri de glucoza.

Olizaharidele

In continuare, digestia oligozaharidelor este realizata de oligozaharidaze care se gasesc la nivelul microvililor enterocitelor.

Oligozaharidazele (dizaharidaze):

– Lactaza scindeaza lactoza în glucoza si galactoza;

– Zaharaza (sucraza) scindeaza zaharoza (sucroza) în glucoza si fructoza;

– Maltaza (∝-dextrinaza) cliveaza legaturile 1,6 ale ∝-dextrinelor;

– Glucoamilaza scindeaza malto-oligozaharidele în glucoza.

Activitatea acestor patru oligozaharidaze este mai intensa în duoden si jejunul superior si scade gradat în restul intestinluli subtire.

Sper că te-am ajutat!

Alte întrebări interesante