Limba română, întrebare adresată de stefanadrian53, 9 ani în urmă

Momentele subiectului in romanul Mara va rog la fiecare moment cate ceva scris va rog mult

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Bettsy
1327
In expozitiune se prezinta viata Marei si a copiilor sai Persida si Trica, personajele principale; de asemenea,este descris spatiul in care se desfasoara actiunile,locurile natale si obiceiurile Marei.Astfel,ni se prezinta Mara ca fiind o femeie vaduva,voinica si harnica care strangea bani prin negustorie pe care ii strangea apoi in 3 ciorapi : unul pentru Persida,unul pentru Trica si unul pentru zilele batranete si innmormantare.
Intriga reprezinta punctul de pornire al intregii actiuni si este data de momentul in care Persida,aflata la Maica Aegidia,priveste pe fereastra sparta a manastirii, in acel moment zarindu-l pe Națl la macelarie. Cei doi se privesc indelung si se indragostesc unul de celalalt.
Desfasurarea actiunii - Din momentul in care Persida il vede pe Națl, se indragosteste si nu renunta la el,dorind sa-l ia de barbat. Incercarile Marei de a o convinge sa renunte la acesta pentru a nu-i face neamul de rusine si de a o indruma sa-l aleaga pe Codreanu,nepotul protopopului, esueaza. Persida se intoarce la casa mamei sale insa nu ramane mult timp si estr din nou primita la mananstire,unde discuta cu maica Aegidia. Persida se intalneste cu Națl de mai mult ori in dosul Sărăriei,se casatoreste cu acesta in secret cu ajutorul lui Trica si Codreanu si pleaca cu el la Viena,dar dupa cateva luni,acestia se intorc acasa,unde se ocupa de administrarea unei carciumi. Persida este batuta de Națl,pierde o sarcina dar reuseste intr-un final sa aduca pe lume un alt copil,care a reprezentat motivul impacarii celor 2 familii.
Punctul culminant al romanului este dat de momentul in care Națl,la nervi, isi impinge tatal, care, in cadere, se loveste grav la cap.De aici se starneste un val de opinii si idei diferite asupra conflictului.
Deznodamantul surprinde scena in care Bandi il omoara pe Hubar.Persida il gaseste pe acesta intins in mijlocul casei,iar pe Bandi razand.
Sper ca ti-am fost de ajutor si o sa-mi alegi raspunsul ca fiind cel mai bun :) Bafta la scoala!
Alte întrebări interesante