Limba română, întrebare adresată de Opereta, 8 ani în urmă

Motivează apartenența un gen literar a textului dat. indicând două argumente .


Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de leumitica
33
                                         Singuratate
                                                        de Mihai Eminescu 

        Genul liric cuprinde totalitatea operelor care sunt transmise in mod direct folosindu-se un limbaj bogat in procedee artistice.
          Poezia apartine genului liric deoarece cuprinde toate trasaturile specifice acestui gen literar.
          In primul rand , apar marci lexico-gramaticare: verbe la persoana I (''șed la masa mea'', pe ganduri cad ) si forme pronominale la persoana I ( ''eu'', ''mea'').
          Poezia este realizata sub forma unei confesiuni in care accentul cade pe efectele singuratatii supuse trairilor poetului din care reies sentimentele de melancolie , dezamagire si singuratate.
          In al doilea rand , ideile poetice sunt evidentiate prin termenii ce dobandesc in contextul poetic sens figurat  si prin procedee de expresivitate ca de exemplu figurile de stil precum epitete ''perdelele lasate'' ,''dulci iluzii'',''negre, vechi ziduri''; comparatie ''Taraiesc incet ca greieri'',metafora ''si se sfaraman-n suflet trist'', dar si imagini artistice precum imagini vizuale ''focul palpaie in soba'', ''sed la masa mea de brad'',imagine sensitiva ''si se sfarama-n suflet trist''.
         Din punctul de vedere al versificatiei poezia este alcatuita din trei strofe,rima incrucisata,masura versurilor de 7-8 silabe, ritm iambic.
         Ca structura compozitionala versurile impresioneaza prin muzicalitate , exprimarea fluenta a ideilor transmitand emotia eului liric.
          In concluzie are toate notele definitorii ale unei opere lirice, autorul transmitand sentimente puternice intr-o maniera sugestiva.
Alte întrebări interesante