Motiveaza in 4-5 randuri alegerea titlului Baltagul
Răspunsuri la întrebare
În opinia mea, romanul Baltagul, de Mihail Sadoveanu, este un text epic al cărui titlu sintetic este alcătuit dintr-un substantiv comun, articulat hotărât. În sens propriu, cuvântul desemnează un topor cu două tăișuri și cu coadă lungă, utilizat, în trecut, ca armă de apărare. În contextul operei literare, acesta capătă o valoare simbolică.
În primul rând, simbolul paratextual se află în concordanță cu tema textului, referitoare la viață și moarte: Vitoria Lipan își caută soțul dispărut și restabilește dreptatea, prin pedepsirea celor care l-au omorât, Baltagul, este, deci, atât arma crimei cu care a fost ucis Nechifor Lipan, dar și arma dreptății, pentru că Gheorghiță, fiul lui Lipan, îl ucide, în legitimă apărare, pe Calistrat Bogza.
În al doilea rând, relația dintre titlul și textul epic se referă la semnificațiile profunde ale acestui simbol care sintetizează coordonatele spațio-temporale ale textului. Arma cu două tăișuri face referire la timpul arhaic al oieritului, la satul românesc tradițional în care dreptatea este o lege nescrisă, iar cine o încalcă trebuie pedepsit de ceilalți membri ai colectivității.
În concluzie, titlul operei literare este un simbol aflat în strânsă legătură cu mesajul acesteia care se referă la necesitatea restabilirii dreptății în cadrul comunității arhaice.