Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

Motivele subiectului la Popa Tanda de Ioan Slavici
Da-u 99 de puncte!!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
2

Expozitiunea

Facem cunostinta cu personajele si locul actiunii.Aflam ca parintele Trandafir este fiul dascalului Pintilie, ajuns preot in acelasi sat.Autorul face o scurta prezentare a acestuia, care "vorbea drept si cumpanit", "strange , drege si culege sa aiba pentru sine si pentru altii."Singurul defect este acela ca le spune oamenilor parerea despre ei fara retinere.

Intriga

Nemultumiti satenii au intervenit la protopop pentru al muta din Butucani pe parintele Trandafir, astfel ca acesta ajungepreot in Saraceni.

Desfasurarea actiunii

Stabilit aici, preotul observa saracia dezolanta a satuluidar si lenea grozava a satenilor care nu se oboseau sa schimbe situatia.Casele erau darapanate, garduri nu existau, biserica era o cladire ciudata prin care sufla vantul si bateau ploiile. Nici un preot nu statuse acolo mai mult de trei zile.Parintele Trandafir isi propune sa schimbe aceasta stare de lucruri si le predica oamenilor in biserica despre binefacerea muncii.Oamenii asculta, aproba dar in scurt timp nu mai participa la slujbe.Parintele incearca alta tactica, merge pe la casele oamenilor si incearca cu vorba buna, apoi recurge la ironie,batjocura si ocara, dar fara rezultat.

   Vremea a trecut si el a ajuns la disperare din cauza lipsei banilor si impins de nevoi se apuca de treaba.Repara peretii casei,acoperisul,ingradeste curtea, cultiva gradina.Din impletitul nuielelor castiga bani buni, starnind mirarea satenilor care il califica "omul dracului".

Punctul culminant

Munca a dat roade si casa preotului este curata si ingrijita, gradina plina de legume si zarzavaturi, a reusit sa-si cumpere cai si trasura iar Sarbatoarea Rusaliilor a venit cu veselie si daruri pentru toata familia.

Deznodamantul

Timpul a trecut iar calatorul care trece ramane uimit de infatisarea prospera a satului, cu case mari si gradini pline de pomi.Biserica cea noua are un turn sclipitor iar preotul traieste itr-o casa noua, mare si aratoasa.Trei generatii traiesc in ea, preotul si preoteasa, fiica lor Mariuca cu sotul, preotul cel tanar, si copiii acestora, incantarea bunicilor.

Acum oamenii satului sunt mandri de preotul cel batran."Tine-l Doamne la multi ani, ca este omul lui Dumnezeu."

Alte întrebări interesante