Chimie, întrebare adresată de 8ball, 8 ani în urmă

Motivul pentru care se adaugă bicarbonatul de sodiu și bicarbonatul de amoniu la prepararea prăjiturilor care necesită coacere. Vă rog frumos!​


legislatie: elibereaza CO2, care determina aspectul de "burete" si aluatul "creste"[ isi mareste volumul si devine moale]. Reactiile le gasesti in carte :))
8ball: Legislație,te rog mai ramai puțin?
8ball: Că am nevoie de tine!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de MariaE15
17

Răspuns:

Bicarbonatul de sodiu, NaHCO₃, bicarbonatul de amoniu, NH₄HCO₃, drojdia sunt agenți de creștere pentru aluatul care necesită coacere.

De ce?

NaHCO₃ și NH₄HCO₃ se descompun termic, în aluatul introdus în cuptorul cald, cu formare de gaze, care în trecerea lor prin aluat, produc o mărire de volum și o textură poroasă, aerată preparatului final.

Dar, cantitatea cea mai mare de gaz o produce NH₄HCO₃, cunoscut sub numele de ”amoniac”, în bucătărie. De aceea la unele rețete de prăjituri, alte preparate făinoase, se recomandă să se adauge pentru creștere:

  • numai NH₄HCO₃;
  • fie, o parte NH₄HCO₃ și o parte NaHCO₃

Explicația utilizarea acestor săruri acide sub formă de agenți de creștere, pentru aluatul, care se coace, este  reacția chimică de descompunere termică, astfel:

a)  2NaHCO₃→ Na₂CO₃  +  CO₂↑ + H₂O↑

b) NH₄HCO₃→ NH₃↑+ CO₂↑ + H₂O↑

Săgeata ↑  simbolizează existența unui gaz.

Explicație:


MariaE15: Cu drag!
Alte întrebări interesante