Limba română, întrebare adresată de drsgusinginel, 8 ani în urmă

Mureșul curge pe teritoriul României şi al Ungariei și are o lungime de 761 de kilometri fund, după Dunăre, a doua apă curgătoare ca lungime de pe teritoriul României. Mureşul svorăşte din Munţii Hăşmaşu Mare. Trece prin municipiul Arad spre Ungaria, unde se varsă Do raul Tisa. Pe o distanță de 22 de kilometri și 300 de metri, râul marchează granița dintre incă din vechime, râul Mureş a fost o cale navigabilă foarte intens folosită atât pentru schimburi comerciale, cât şi în scop de apărare în vremuri de război, devenind o adevărată outostradă a zonei de la nord de Dunăre. A fost mentionat sub denumirea de Maris de către un istoric pe nume Herodot, încă din anul 484 1.H. (înainte de Hristos). Oltul este, la rândul său, unul din cele mai importante râuri din România. Izvorăşte din Munţii Giurgeu şi are o lungime de 615 kilometri. Se varsă în Dunăre, lângă Turnu Defileul Oltului are o istorie veche si bogată, legată de soldaţii romani, căci principalul lor drum al sării, ce lega ransilvania de apele involburate ale Dunării Măgurele, la Islaz recea pe aici. nuntătoare variantei corecte de răspuns. informații despre Olt ajutor e pentru mine dau Coroana ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de berbecemaria05
3
Oltul este unul din cele mai importante râuri din România. Acesta izvorăște din Carpații Orientali, mai precis din Munții Giurgeu, de acolo de unde aceștia intră în contact cu Munții Hășmaș prin Trecătoarea Oltului. Râul Olt curge prin județele Harghita, Covasna, Brașov, Sibiu, Vâlcea, Olt și Teleorman.
Principalele orașe prin care trece sunt: Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe, Făgăraș, Râmnicu Vâlcea și Slatina. Oltul se varsă în Dunăre lângă Turnu Măgurele, la Islaz.

Parcurge un traseu complex: Depresiunea Ciucului, Depresiunea Brașovului, Depresiunea Făgărașului, Defileul Turnu Roșu-Cozia, Subcarpații și Podișul Getic, Câmpia Română. Pe Olt există aproape 30 de lacuri de acumulare.

Are o lungime de 615 km.

În zona Defileului Turnu Roșu, are loc fenomenul de captare: Oltul muntean, având un bazin mai coborât, ajunge, prin eroziune regresivă, să atragă apele Oltului transilvănean, mărindu-și astfel bazinul și debitul.

Alte întrebări interesante