Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

Nedespartite de Emil Garleanu.-povestire pe scurt. Va rog din suflet.Dau cate puncte pot oferii!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de stelageormanean
85
Toamna!Pasarile se rotesc in aer, se desira,apoi iarasi se raresc.Se ridica stolul sus-sus, pe apa albastra a cerului, si lin, impinse de un dor tainic, se duc! In noptile reci de toamna vazduhul freamata. 
    Pasarile calatoare parca iau ceva din sufletul nostru, in ochii lor parca fura soarele, pe aripile lor parca duc primavara.
 Un stol de turturele a intarziat. Grabite, s-au strans in dimineata aceasta si pornesc zburand.Ele intai o iau pe-aproape de pamant, peste lunci si printre plopii inalti. Bucuroase, pasarile bat din aripi si se hotarasc. Doua perchi o iau mai inainte, o pereche ramane in zbor mai potolit, in urma. Ajung deasupra raului; un tipat nabusit, din gusa-un semn al calauzei, vrea sa le stranga pe toate.Si in clipa aceea un bubuit de pusca clocoteste aerul. Cele doua perechi feresc ca fulgerul in laturi; iar perechea din urma o turturica isi curma zborul, isi aduna apoi puterile, cu cel din urma fior al vietii, se roteste in doua cercuri, se inalta drept ca o sageata, in vazduh, spre raza de soare, apoi cade in undele raului, care o fura si o poarta mai departe. Stingherul, sotul, urmareste putinn stolul, apoi se intoarce ingrijorat si isi vede tovarasa.O putere il tine atunci deasupra valtorii, cu ochii nedesprinsi de la trupul plapand si patat de sange ce luneca la vale, de la trupul pe care, in cercuri stranse, il urmareste mereu.
       Si sub cerul, in care raza de soare s-a stins, calatoresc trei: stolul carese sterge in zare ca un ramas bun, pasarea moarta manat de valuri, si porumbelul care se roteste mereu, urmarindu-si sotia, ca un simbol al vesniciei iubiri!...
      Si-n urma lor toamna cade mai grea.
  SPER CA TE-AM AJUTAT!!!!
Răspuns de aurelcraciun59
56
                                 În aceasta poezie ni se descrie padurea si plecarea pasarilor calatoare toamna.Ceata se aseaza ca o perdea ,pasarile pleaca în tarile calatoare rasfirate apoi în ordine, zboara pe sus aproape de cerul albastru si apoi dispar.
Totul în padure freamata de schimbarile produse odata cu venirea toamnei:frunze purtate de vant,pasarile din padure care îsi iau ramas bun iar odata cu ele pleaca si soarele datator de caldura.
Randunelele întarziate zboara dimineta întai pe pamant peste lunnci,printre plopi pentru a vedea înca o data locurile lasate în urma apoi batand din aripi se hotarasc sa plece.Dupa un moment o turturica  este împuscata.îar partenerul ei priveste întristat cum ea cade în apa,rotindu-se mereu deasupra apei.
                 Apoi viata lor continua lasand în urma toamna.
Alte întrebări interesante