Matematică, întrebare adresată de baduken, 8 ani în urmă

nicumavro luminează mă te rog în legătură cu limita x tinde inf din (x^2-xln (e^x+1))


GreenEyes71: Îți ofer o soluție rapidă și scurtă: când x tinde la infinit e^x (e la puterea x) + 1 are aproximativ valoarea lui e^x. Cu alte cuvinte, când x ia o valoare uriașă (de exemplu, 1 miliard), e la puterea 1 miliard este un număr fabulos de mare, deci acel 1 chiar nu prea contează. E ca și cum o muscă se așează pe un elefant, masa elefant + muscă crește nesemnificativ :-).

Limita devine lim[x² -- x*ln(e^x)] = lim(x² -- x*x*lne) = lim(x² -- x²) = 0.

Green eyes.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de nicumavro
1
In atasament cauta.............
Anexe:

GreenEyes71: Atașament = afecțiune puternică și durabilă pentru ceva, sau pentru cineva. Știai ?
baduken: Mulțumesc fain rămân dator cu o bere
nicumavro: Ai dreptate!!!! Am obtinut substantiv din verbul a atasa.
Răspuns de GreenEyes71
1
Salut,

Îți ofer o soluție rapidă și scurtă: când x tinde la infinit e^x (e la puterea x) + 1 are aproximativ valoarea lui e^x. Cu alte cuvinte, când x ia o valoare uriașă (de exemplu, 1 miliard), e la puterea 1 miliard este un număr fabulos de mare, deci acel 1 chiar nu prea contează.

E ca și cum o muscă se așează pe un elefant, masa elefant + muscă crește nesemnificativ :-).

Limita devine lim[x² -- x*ln(e^x)] = lim(x² -- x*x*lne) = lim(x² -- x²) = 0.

Green eyes.

baduken: interesanta metoda
baduken: Am sa o țin minte, multumesc
GreenEyes71: Ai mare grijă că nu poate fi folosită oricând.
nicumavro: O astfel de abordare este accrptata la examene? Eu recunosc faptul ca exact asa gandesc inainte, pentru a mi canaliza ulterior,, fortele"
baduken: Dacă examenul este de tip grila pana la urma doar răspunsul conteaza
GreenEyes71: Tocmai, că o astfel de metodă este cea mai recomandată la examene, ideea este că rezolvi limita în acest fel, în ... 3 minute, poate nici atât, deci vei putea aloca mai mult timp la probleme la care soluționarea nu poate fi scurtată. La examen vei preda foaia cu X-urile, dar și ciornele, dar nu îți va corecta nimeni ciornele. Eu dacă aș fi în locul tău clar aș alege soluția rapidă.
GreenEyes71: Repet, ai mare, mare grijă să nu aplici soluții rapide la probleme la care nu se pretează soluțiile rapide. Alegerea corectă vine după zeci, sute, chiar mii de exerciții rezolvate, de aceea trebuie să parcurgi cel puțin de 2 ori culegerea cu problemele de la admitere.
GreenEyes71: În culegerea de admitere la UPT (Politehnica din Timișoara) este o problemă cu un determinant de calculat, dacă e să îl calculezi îți ia o veșnicie, că e încâlcit. Dacă dacă ești deștept/deșteaptă, atunci vei căuta cu mare atenție și vei găsi care dintre răspunsuri se potrivește, deci obții o soluție rapidă. Această metodă se aplică foarte, foarte rar, dar este bine să o deții în portofoliu.
baduken: ok, multumesc de ajutor
Alte întrebări interesante