Biologie, întrebare adresată de Bibi0607, 8 ani în urmă

Niste curiozitati despre cum s-au adaptat animalele la mediul inconjurator

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de TigerOfficial
1
 Rasele locale, care pe parcursul multor generații au trăit în condițiile date, se adaptează mai ușor la unele schimbări, ce pot apărea, decât rasele aduse din alte locuri.

 Bunăoară, în Republica Moldova se fac încrucișări între rasele locale (Simental și Roșie-de-stepă) și reproducători de rasele Neagră-bălțată și Holștino-friză, care au o productivitate mai mare. Scopul încrucișării este de a crea o rasă nouă - Neagră-bălțată moldovenească, care să păstreze de la rasele locale rezistența la condițiile mediului înconjurător, la boli și să fie acomodată la hrana locală. Astfel se pune sarcina de a păstra și la generațiile următoare capacitățile de adaptare caracteristice animalelor locale.

 Despre nivelul de adaptare al animalelor în condiții nefavorabile putem judeca după funcția sistemului cardiovascular, respirator, temperatura corpului, activitatea aparatului digestiv, compoziția sângelui ș. a. De exemplu, dacă temperatura mediului înconjurător se ridică, la animalele neadaptate respirația devine mai deasă, bătăile inimii se accelerează. Adaptarea anevoioasă a animalelor duce la scăderea productivității lor. Capacitatea de adaptare depinde și de vârstă - animalele tinere se adaptează mai repede decât cele mature.

 În legătură cu trecerea la creșterea vitelor pe baza unei tehnologii industriale s-au schimbat condițiile de întreținere a lor în complexe zootehnice: formarea unor grupuri mari, nivelul înalt de mecanizare ș. a. Sarcina actuală a sectorului zootehnic constă în obținerea unor astfel de rase și soiuri, care să fie adaptate la condițiile noi. Savanții, selecționatorii și alți specialiști din Republica Moldova sunt încadrați în realizarea programelor inter-ramurale - Elaborarea bazelor științifice ale agriculturii adaptive și Bazele genetice ale selecției plantelor de cultură și a animalelor agricole.
Alte întrebări interesante