Chimie, întrebare adresată de lucian6382, 8 ani în urmă

Notati cate patru idei principale referitoare la importanta ,utilizarile,acctiunea fiziologica a metanonilui ,etanolului si glicerinei​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Denja
2
Metanolul:
Este cunoscut și sub numele de alcool de lemn, pentru că a fost obținut pentru prima dată din lemn prin distilare.
În industria chimică, metanolul servește ca materie primă sau ca furnizor de energie. Alcoolul poate fi folosit pe post de combustibil, fiind posibilă adăugarea sa la carburanții convenționali sau utilizarea de metanol pur, fără sulf.
Metanolul are o acțiune toxică asupra organismului uman. Toxicitatea metanolului se datorează faptului că, după ce este introdus în organism se transformă în compuși toxici (aldehida formică și acidul formic) sub acțiunea unei enzime (alcool dehidrogenaza) produsă de corpul omenesc. Acești compuși, chiar și în cantitate mică, atacă celulele retinei, provoacă o degenerare a nervului optic, care poate duce la orbire. În cantitate mai mare, provoacă moartea.
Etanolul:
Este cunoscut sub numele de alcool sau spirt alb.
Se folosește ca dezinfectant sub formă de soluție apoasă (alcool/spirt medicinal), este drept component de bază la prepararea băuturilor alcoolice și a esențelor, se mai folosește și în sinteza de medicamente, în industria parfumurilor.
Din punct de vedere fiziologic, etanolul are o acțiune depresivă și acționează ca un anestezic. De asemenea, stimulează producerea unor hormoni diuretici și provoacă dilatarea vaselor de sânge.
Etanolul se administrează ca antidot pentru cei care au băut sau au inhalat metanol.
Glicerină:
Este un lichid incolor, fără miros, cu gust dulce și vâscozitate mare.
Intră în compoziția unor soluții farmaceutice de uz extern, a unor produse cosmetice și în pastele de dinți.
Este componenta de bază a grăsimilor, din care derivă obținerea sapunurilor.
Este materia de bază pentru obținerea trinitratului de glicerină.

lucian6382: Mulțumesc!
Alte întrebări interesante