Limba română, întrebare adresată de radujusy8, 8 ani în urmă

Nucul de vasile Voiculescu Demonstratie ca este Pastel !


Dau Coroana !

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Aaren
38

Răspuns:

                                                       ✐

    Pastelul este o specie a liricii peisagistice în care sunt creionate, prin intermediul descrierii, aspecte semnificative din natură, anotimpuri sau momente ale zilei, poetul exprimându-şi discret sentimentele generate de acestea.

       Ilustrativă pentru trăsăturile speciei este poezia “ Nucul “, aparţinând lui V. Voiculescu, în care autorul surprinde cu delicateţe şi atenţie întreaga natură care îşi estompează sunetele şi contururile, intrând într-o nouă poveste.

       În primul rând, autorul se oprește asupra diverselor aspecte specifice peisajului rural - zaplazuri, grădină - , pe care le modelează original, în cele patru strofe, grație unui limbaj artistic proaspăt și inedit. Modul principal de expunere este descrierea literară , idee insinuată prin alternanța mare a componenței din ambianța grupului convențional. Prin intermediul substantivelor sunt expuse elementele naturii descrise: cerul, nucul, cireşul, iar adjectivele '' suflă'', '' sprijină '' au rolul de a prezenta trăsăturile caracteristice ale peisajului descris.

      În al doilea rând, în text predomină imaginile vizuale ( “ Toți arborii-n grădină cu frunțile plecate “ ) care amintesc de originile picturale specifice pastelului, armonizate cu imaginile auditive ( “ Cireșii nici nu suflă cuprinși de piroteală “ ). Nu în cele din urmă, un argument al apartenenței textului la specia pastelului este eul liric, discret reprezentat sub forma verbelor statice : “ se spijină “, “ ţine “, “ privesc “, arată lipsa textualizării.

      Prin urmare, întrucât decupează din fluiditatea naturii un tablou asociat cu natura și redat pictural, prin intermediul descrierii subiective, textul “ Nucul “ de V. Voiculescu este un pastel.


florinelpurda1: E ok dar folosește mai mulți termeni din CLS 5-8 nu. 8-12
costelmitrofanoyjpe7: Aceasta argumentare este lipsită de interpretare.Tot ce ai facut a fost sa transcrii teoria,nu particularizezi pe text doar dând exemple si atât.Trebuie sa găsești si niște semnificatii,teoria nu te deosebește de ceilalti candidați,toata lumea o poate spune!
Alte întrebări interesante