Limba română, întrebare adresată de warfage, 9 ani în urmă

Numiti diferite limbi ,despre a caror existenta ati aflat in procesul istoriei. Documentati-va si relatii succint

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de valeriabt
64
În procesul istoriei,am aflat mai multe limbi străvechi pe care în ziua de azi nu se mai folosesc,şi pe care rar care le cunosc.Una dintre ele este limba ,,Aromăna,, vorbită de aromâni, face parte din grupul limbilor românice.
Numărul total de vorbitori ai aromânei este estimat la aproximativ 250.000, însă numărul de etnici aromâni, incluzându-i pe cei care nu mai vorbesc limba, este estimat la aproape dublu după evaluări în următoarele țări:Grecia: 200.000 (1995, estimare a autorităților grecești);Albania 50.000 (1995, T. J. Winnifrith;România: 28.000, din care 75% în Dobrogea(estimare oficială);Serbie: 15.000 (estimare a aromânilor înșiși);Rebublica Macedonia: 8.467 (1994, recensământ);Bulgaria: 4.770 (2000)
Sentinelese – o limba deosebita prin faptul ca nu se stiu foarte multe despre ea; este vorbita de locuitorii unei mici insule din Oceanul Indian, pe care nu prea au calcat persoane din exterior pentru ca bastinasii au un obicei la care tin cu strasnicie: trag sageti inspre oricine se apropie de tarm. Se crede, totusi ca ar fi inrudita cu limbi Andamaneze din preajma, ceea ce ar insemna ca are substantive care toate au cumva legatura cu partile corpului.
Pawnee – o alta limba care se bate pentru topul celor mai simpatice limbi polisintetice este Pawnee, vorbita de indigenii amerindieni din Nebraska. Alfabetul acestei limbi este simplu – doar noua consoane si opt vocale – dar cuvintele, chiar si cele mai scurte, cel putin zece silabe. Din pacate, numarul de vorbitori ai Pawnee este in continua scadere, deoarece tinerii adopta cu precadere limba engleza.

Aceste limbi poate sunt vorbite şi în prezent.
Cel mai bun răspuns? :3
Alte întrebări interesante