Limba română, întrebare adresată de NefeliMaria, 9 ani în urmă

Numiti substantivele proprii din care au provenit urmatoarele substantive comune: olandă, americă, havană, joben, ford, volt, watt, harpagon.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de danait
8

Salut!

Substantivele comune provenite din substantive proprii sunt substantive eponime.

olandă -țesătură deasă și fină, făcută din fire de in de bună calitate, folosită la confecționarea lenjeriei de pat, de corp etc. (sursa DEX), numele este dat după țara de proveniență a materialului - Olanda.

americă - nume dat în trecut unei pânze de bumbac de calitate inferioară (sursa DEX), vândută în trecut de negustorii care afirmau că este adusă din America, dorind să insufle clientului credul că marfa este de calitate.

havană - țigară de foi fabricată din tutun de calitate superioară, provenit din Cuba (sursa DEX), Havana fiind capitala acestei țări,

joben - pălărie bărbătească înaltă, de formă cilindrică, tare, de obicei de culoare neagră, purtată astăzi numai la ceremonii  (sursa DEX), nume dat după Jobin, pălărier și negustor francez stabilit în București.

ford -nu este substantiv eponim ca in cazul cuvantului jeep -mașină de teren, nume dat după marca de automobil Jeep, în schimb, substantivul fordism (sistem de organizare în flux continuu a producției de masă, bazat pe divizarea și simplificarea amănunțită a operațiilor de muncă, pe folosirea benzilor rulante etc -sursa DEX.) provine prin sufixarea substantivului comun Ford, numele fondatorului industriei americane de automobile și autorul acestui mod de organizare.

volt - unitate de măsură a tensiunii electrice, a tensiunii electromotoare și a diferenței de potențial, egală cu tensiunea de la capetele unui conductor care, străbătut de un curent de un amper, dezvoltă o putere de un watt (sursa DEX), după numele fizicianului Alessandro Volta.

watt - unitate de măsură a puterii egală cu puterea care corespunde dezvoltării unei energii de un joule într-o secundă (sursa DEX), provine de la numele matematicianului și inventatorului James Watt.

harpagon - om avar, zgârcit (sursa DEX), de la numele personajului principal din opera Avarul, de Moliere, Harpagon.

Alte întrebări interesante