Fizică, întrebare adresată de ioanaa89, 8 ani în urmă

O bara rigida OA, cu lungimea L = 1,5 m, este folosita ca parghie de genul II pentru a rostogoli un corp cu masa m = 500 kg. La capatul A se actioneaza cu o forta F = 100 N, perpendicular pe bara. La ce distanta de capatul O trebuie sa actioneze greutatea corpului (ca forta rezistenta)?


ioanaa89: Va rog, cineva??

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de vapruciu
2

Răspuns:

Explicație:

La orice parghie, indiferent de ordin, e valabila egalitatea:

Fa*Ba=Fr*Br, unde Ba si Br sunt lungimile bratelor, activa si rezistenta, Fa si Fr fortele, activa si rezistenta. O problem des intalnita pentru rezolvare este identificarea bratelor si a lungimilor lor. Fiecare brat e delimitat intr-o parte de punctul de sprijin, iar in partea cealalta de punctul de aplicare a fortei respective, Fa pentru Ba, si Fr pentru Br.

In cazul nostru de parghie de genul II, o schema simpla arata cam asa:

Ps---------Fr---------------Fa

unde Ps este punctul de sprijin. Conform cu ce am zis mai sus, Ba tine de la Ps la Fa (e toata lungimea barei), iar Br de la Ps la Fr. Daca ar fi sa desenezi si fortele, Fa ar fi in sus, ca ridica, iar Fr in jos, ca e corpul care atarna.

Se cere Br pe care il scoatem din relatia de mai sus.

Br=(Fa*Ba)/Fr

Fr este greutatea corpului G=mg. Chestia cu rostogolitul e pusa sa va incurce putin. Dat fiind ca nu se mai da altceva, frecari, unghiuri etc, se deduce ca vorbim de ridicara lui.

Br=(Fa*Ba)/mg, inlocuiesti si calculezi

Alte întrebări interesante