Biologie, întrebare adresată de ionelmihai261, 8 ani în urmă

O boala infectiosasa cu cel putin 1 fila de scris

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de canteavlad
1

                                                 HEPATITA

HEPATITA „ A"

Hepatita A este o boala de ficat cauzata de virusul hepatitei A. Aceasta boala setransmite in mod normal ca urmare a contactului cu materiile fecale ale uneipersoane infectate. Boala apare din cauza obiceiurilor sanitare precare, cum ar filipsa spalarii mainilor dupa folosirea toaletei.

CAUZELE APARITIEI BOLII  

E tiologia hepatitei A este determinata de contractarea virusului hepatitic A, pecale predominanta fecal0orala, dar si prin produse de singe.

Factorii de risc implicati in contractarea infectiei sunt:

-calatoriile in zonele endemice-persoanele bisexuale sau hemosexuale-utilizarea de droguri ilicite injectabile sau neinjectabile

-persoanele cu hemofilie, sau care au primit transfuzii de singe sau concentratesanguine

-consumul de fructe de mare crude

-igiena deficitara a miinilor si a modului de preparare a alimentelor.

SEMNE SI SIMPTOME  

Simptomele apar de obicei la 15-50 de zile dupa infectare, perioada medie este de4 saptamini. Acestea sunt de obicei usoare si pot trece neobservate la copii maimici de 6 ani. La copii mari si adulti, simptomele initiale sunt similare cu cele ale uneienteroviroze.Smptomele intilnite pot include:-fatigabilitate, febra-prurit, artaralgii si eritem tegumentar-crampe musculare, cefalee-durere localizata in hipocondrul drept-greata, anorexie, scadere ponderala-icter tegumentar si scleral, acompaniat de urina inchisa la culoare-bilirubinurie.Icterul este mai rar la copii si tineri.

Pana la 15% dintre pacienti vor avea o a doua reactivare a infectiei la 1-4 luni.Aceasta nu va fi mai severa decit prima, dar poate debuta cu artrita. Recuperareapacientului este completa, in cazuri rare, se poate dezvolta hepatita colestatica.Semnele fizice pot cuprinde:

-icterul scleral

-febra pina la 40 de grade Celsius

-hepatomegalie, nedureroasa, regulata, consistenta normala.

In general, atunci cind apar simptomele, cantitatea de virus excretata in fecale esteminima.Infectiozitatea scade dupa debutul simptomatologiei. Simptomele dureazamai putin de 2 luni.

Complicatiile care pot surveni in evolutia hepatitei A sunt:

-decesul este mai frecvent la bolnavii in virsta si cei cu co

- afectiuni hepatice-colestaza prelungita, poate urma infectiei acuta, frecventa creste cu virsta, se potfolosi corticosteroizi si acid ursodeoxicolic, pentru a scurta perioada de icter

-insuficienta renala acuta, nefrita interstitiala, pancreatita, aplazia eritrocitara,agranulocitoza, aplazia medulara osoasa, bloc cardiac tranzitoriu, sindromul Guillain-Barre, artrita acuta, boala Still, sindromul lupus-like si sindromul Sjogren au fostraportate ca asociind sau complicand hepatita A ; unele persoane dezvolta hepatitaautoimuna. Reactivarea hepatitei A- apare la 3-20% dintre pacienti, si de obicei esteurmata de multiple reactivari.

Alte întrebări interesante