Limba română, întrebare adresată de andutzu24, 9 ani în urmă

o compunere cu d - l Goe , pt a descoperi toate peripețiile prin care a trecut băiețelul

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ClaryHRD
1
Goe reprezintă tipul copilului răsfăţat, căruia i se permite orice şi indiferent de neplăcerea creată, el are pe cineva care să-l apere. Deşi este îngrijit de trei doamne (mam’mare, mamiţica şi tanti Miţa) niciuna nu este în măsură să-i ofere băiatului educație și să-i dea o lecţie serioasă de viaţă, fapt pentru care, acesta este „certat” cu şcoala și viața socială, rămânând chiar repetent. În acea zi plină de peripeţii, putem observa un comportament neadecvat atât al băiatului cât și al însoțitoarelor – în cazul cucoanei mam’mare, dorind să-l supravegheze pe copil, se aşază pe un geamantan străin.

Titlul operei „D-l Goe” este înşelător, ironic chiar, deoarece tânărul Goe nu se dovedeşte a fi un „domn” ci dimpotrivă, un necioplit, răsfăţat, needucat şi chiar repetent, în serie. Folosirea formulei D-l, prescurtare a termenului de politeţe „domnul” poate fi un indiciu, care anunță problemele comportamentului

În speranţa că anul acesta tânărul Goe nu va mai rămâne repetent, mam’mare, mamiţica şi tanti Miţa îi promit acestuia o vizită la Bucureşti, de 10 mai.

În dimineaţa acelei zile, doamnelefrumos gătite, împreună cu tânărul Goeaşteaptă trenul pe peronul gării. Copilul este foarte nerăbdător şi furios pe momentele de aşteptare, însă mam’mare are grijă de micuţ, liniştindu-l şi chiar sărutându-l. Pornind de la pronunțarea corectă a cuvântului „marinar”: marinelpentru mam’mare sau marinal pentru mamița, se iscă discuţii filologice aprinse între doamne, însă tânărul intervine: Vezi, că sunteți proaste amândouă?. El face lumină, propunând varianta „mariner”, la fel de greșită, dar acceptată și felicitată, cu sărutări din partea doamnelor.

Trenul a sosit, iar călătorii urcă; în timp ce doamnele îşi ocupă loc într-un compartiment, tânărul Goe preferă săşadă în coridorul vagonului cu bărbaţii. Băiatul scoate capul pe fereastră, chiar dacă un pasager îi atrage, bine intenționat, atenţia. Drept răspuns din partea copilului, pasagerul primeşte o strâmbătură şi chiar „complimetul”urâtule.

Cea de-a doua „ieşire” pe fereastră a lui Goe se finalizează cu pierderea pălăriei sub a cărei pamblică se afla biletul său de călătorie. După acest incident, conductorul îşi face apariţia, cerând biletele la control. Tânărul este găsit fără bilet; doamnele protestează însă conductorul le taie un bilet nou şi le aplică şi o amendă. Furioasă mamiţa îl scutură puţin pe băiat, iar acesta pierzându-şi echilibrul se lovește cu nasul de clanţa uşii. Mam’mare îi ia apărarea şi, drept răsplată, scoate din săculeţul ei un beret tot din uniforma canonierii „le Formidable”, apoi îl alintă sărutându-l; mamiţa îi oferă ciucalatădupă care copilul iese iar pe coridor.

După un timp, îngrijorată, mam’mare îl căută şi negăsindu-l strigă disperată; Goe răspunde din compartimentul unde nu intră decât o persoană, unde rămăsese prizonier. Sosind cu biletul, conductorul îl eliberează pe copil, iar doamnele îl sărută fericite.

Sperând că-l va supraveghea, mam’mare rămâne cu micuţul năzdrăvan, aşezatăpe un geamantan străin. Poznaşul vede linia de metal a semnalului de alarmă şi trage de mâner, urcându-se pe un geamantan. Trenul se opreşte brusc din mers în timp ce pasagerii devin alarmaţi. În timp ce personalul controlează vagoanele în căutarea cauzei, mam’mare îl ţine-n braţe pe Goe, prefăcându-se că dorm.

În cele din urmă trenul porneşte din loc şi ajunge la destinaţie cu o mică întârziere.

Alte întrebări interesante