Limba română, întrebare adresată de PaulSanduStelian, 9 ani în urmă

o compunere cu genul dramatic pt o scrisoare pierduta va rog!?!?!?!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de LexiAle
11
Genul dramatic cuprinde operele literare create pt a fi puse în scenă prin intermeniul acțiunii directe a personajului în fața sepctatorului.
Consider că, opera literară"O scrisoare pierdută" de I.L.Caragiale aparține genului dramatic deoarece se regăsesc elemente specifice acesteia.
În primul rand, modul de expunere predominant este dialogul care constă în schimbul de replici între personaje , prezentandu-se astfel , o acțiune structurată în 4 acte şi o serie de scene specifice fiecăruia .
Actiunea se derulează în capitala unui județ de munte in zilele noastre în jurul unui conflict care are la bază alegerile. Motivul disputei este o scrisoare de amor ajunsă pe maine lui Nae Catavencu, proprietarul ziarului " Răcnetul Carpaților " care amenință cu publicarea bilețelului pe coana Joițica si pe Tipătescu dacă alegerile nu vor fi în favoarea sa.
Lupta politică ia o altă întorsătură fiind impus de partid un alt candidat, Agamemnon Dandanache , tot ca urmarea a unui şantaj cu o scrisoare , care şi câştigă alegerile.
În al doilea rând, acțiunea are un spațiu şi timp limitat derulându-se "În capitala unui județ de munte","în zilele noastre".
În al treilea rând, se remarcă prezența didascaliilor(indicațiilor scenice) prin care sunt oferite informații despre decor, vestimentația şi comportamentul personajelor:("Sughite", "şade", " terminând de citit o frază din jurnal","asemenea").
În plus , acțiunea se derulează în jurul unui conflict serios, dorința de a avea scrisoarea si de a câştiga alegerile.
În concluzie , argumentele prezentate anterior , demonstrează că opera literară" O scrisoare pierdută" de I.L .Caragiale aparține genului dramatic.

PaulSanduStelian: mersi te iubesc♥♥♡♡♡♡♥♥
LexiAle: N-ai pentru ce!:)):*
Alte întrebări interesante