Limba română, întrebare adresată de ajutorul12, 9 ani în urmă

O compunere cu proverbul "Dupa fapta si rasplata" va rog dau coroana ... sa nu fie prea lunga

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
6
A fost odata un împărat care era foarte bogat. Împăratul avea zeci de servitori, castele si bunuri. Castelul in care stătea era de-o frumusețe de nedescris; era înconjurat de o livadă plina de copacii fructiferi în care cresteau cele mai gustoase fructe din regat, dar împăratul niciodată nu le stragea asa că fructele le stricau degeaba.
. Intr-o zi la poarta împăratului poposi un cerșetor îmbrăcat în zdrențuri. Cerșetorul cânta pe lângă castel uitându-se la frumoasele fructe din livada împăratului. Dupa ceva ceasuri împăratul nu mai putea de durerea urechilor, asa de tare cât cânta cerșetorul. El dădu porunca ca dânsul să vină la el:
-Cum iti permiti să canti la poarta castelului meu?
-Fie.mi iertare Maria Ta, dar prea îmi este foame si când am avut fructele din livada am inceput sa cânt pentru a mi potoli foameta.
-Ce vrei tu?! Sa-mi mănânci prea gustoasele mele fructe?! Ieși!
. Împăratul îl dădu afară pe cerșetor. Dupa o săptămână o revolta se stârni în împărăție iar împăratul fu detronat alegandu-se alt împărat de către popor. Acum împăratul nu mai avea mâncare, castel ori haine. Mergea până ce ajunse la castel strigând cant putea de tare:
-Eu sunt împăratul acestui ținut! Acesta este castelul meu iar aceasta este livada mea! Vă ordon să mă lasati să intru!
. După câteva ceasuri împăratul era înfometat încât se prăbuși la pământ. El fu dus la noul împărat care era defapt chiar cersetorul din urma cu o săptămână.
-Fie.mi iertare dar tare imi este foame.
-Îmi pare rău dar când mie îmi era foame am răbdat asa că ieși.
. împăratul fu alungat nemai auzindu-se niciodată de el.
Alte întrebări interesante